Een stijlbreuk met Halbe Zijlstra

Als de voortekenen niet bedriegen en het speculeren over ministersposten geen slag in de lucht bevat, dan zal Nederland binnenkort opgezadeld worden met een minister van Buitenlandse Zaken waaraan het maar moeilijk wennen zal zijn. Want de al vaker genoemde kandidaat is onmogelijk te rangschikken in het rijtje van voorgangers als Hans van Mierlo, Jozias van Aartsen, Jaap de Hoop Scheffer, Ben Bot, Frans Timmermans en Bert Koenders, welke stuk voor stuk los van hun politieke achtergrond, de kleur en de toon van de buitenlandse dienst uitdroegen. Wat dat aangaat lijkt er met het verwachte aantreden van Halbe Zijlstra in die functie van minister van Buitenlandse Zaken een serieuze stijlbreuk op te treden. Want van de verfijning en de meer dan goede manieren, die toch min of meer inherent aan die funcie zijn, wil hij niet echt zoveel weten. Wat hij ook in zijn optredens en gedragingen onomwonden uitstraalt. Zonder dat hij ergens een grens van wat betamelijk of onbeschaafd is, overschrijdt, oogt het allemaal wel behoorlijk vierkant en naar binnen gericht, met vaker een scherm dat door hem wordt opgetrokken als het even spannend wordt of er op aankomt.

Uitnodigend en toegankelijk zijn evenmin de kwalificaties die spontaan met Zijlstra geassocieerd worden, waarmee hij zich wel de echte Fries betoont. Want daar ligt zijn geboortegrond, in Oosterwolde, waar hij dan ook zijn eerste bestuurlijke functie had, namelijk die van secretaris van de plaatselijke postduivenvereniging. Waarna het wat zijn maatschappelijke activiteiten aangaat, afgezien van zijn bemoeienis in en met de gemeente – en landelijke politiek, akelig stil blijft. Zoals er ook haast vruchteloos gespeurd moet worden naar dat wat in zijn interessesfeer ligt. Hij houdt in elk geval niet van moeilijke boeken en leest het liefst Ludlum. En met zware muziek moet er ook niet bij hem aangekomen worden. Metallica is wat hem betreft al goed genoeg. Waarmee zijn affiniteit, als daar al gesproken van mag worden, met kunst en cultuur eindigt, en tegelijk een vorm van algemene ontwikkeling ook ver te zoeken lijkt. En dat moet Nederland dus op het hoogste niveau in het buitenland en over het breedst mogelijke terrein gaan representeren. Gegarandeerd dat het aan zo’n type minister in die specifieke functie wel heel moeilijk wennen zal zijn. Als het daar al ooit van komt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een stijlbreuk met Halbe Zijlstra

 1. math zegt:

  Het gaat maar om de vertegenwoordiging van nauwelijks 17 miljoen Nederlanders, de helft van het aantal inwoners van Tokio. Dus of dat meetelt op het internationale vlak? En van ijdeltuit Bert Koenders hoefden we het toch ook niet te hebben. Meer cliché’s heb ik niet onder een neus in de wind horen klinken. Waar maken we ons nog druk om. Dadelijk staat het bordes toch weer vol met eigenbelang, zeker niet met idealen en visies. Leve Drenthe, die willen Jetta Klijnsma als commissaris van de koning. En zo valt alles weer op zijn plaats.

  • robschimmert zegt:

   Maar of we nou door de voormalig secretaris van een postduivenvereniging in Oosterwolde op het internationale podium vertegenwoordigd moeten worden, blijft natuurlijk toch wel de vraag….

 2. Sjoerd zegt:

  Ik vind het toch al een prentenkabinet…

 3. Halbe op buitenlandse zaken ?.nee toch !, Eerst de culturele sector om zeep helpen en dan deze suggestie. Terug naar de postduivenvereniging en zeker niet op het Haagse bordes. Gaan we echt de kant van trump Op?
  Overigens voortreffelijke Blog!,

 4. Emigrant zegt:

  Nederland is een eiland en zou het liefst helemaal geen buitenland hebben. Als er toch eens een akkefietje valt op te knappen doet de EU dat wel namens ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s