Falende geschiedschrijving

De kloof die bestaat tussen Limburg (en Brabant) aan de ene kant en Holland aan de andere kant, wordt nogal eens gebagatelliseerd. Met name in de Randstad wordt er niet zo zwaar aan getild en gemakkelijk over heen gestapt. Terwijl wat meer aandacht voor die verschillen toch wel op zijn plek zou zijn, omdat de afstand waar het hier over gaat, in Limburg best sterk wordt ervaren. En niet door de eersten de besten, zodat het gevoel niet kan worden afgedaan als een enghartig en bekrompen chauvinisme. Noch kan het enige verrassing wekken omdat het niet zo maar uit de lucht is komen vallen. De oorzaak heeft vooral een historische component. De Limburgers hebben namelijk niet dezelfde marsroute gevolgd als met name de Hollanders, de Randstedelingen om deel te gaan uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf 1839 is dit formeel het geval, hoewel het nog tot 1866 geduurd heeft dat Limburg de facto en uitsluitend een Nederlands gebiedsdeel was. Over het verloop van die geschiedenis, waaronder de relatie met de Belgische revolutie, is weinig in brede kring bekend. Het hele feitencomplex heeft namelijk nooit een welomschreven plek in de vaderlandse geschiedschrijving gekregen. Waarmee meteen een van de zwakke plekken in die geschiedschrijving wordt gelocaliseerd. Wat meteen ook een verklaring is van dat Limburgse gevoel van afstandelijkheid ten opzichte van al wat Hollands is.

Zoals in gelijke zin gesproken kan worden van het tekort in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog, die als de meeste chroniqueurs geloofd zouden moeten worden zich wel geheel boven de rivieren kon hebben afgespeeld, met inbegrip van het vaderlands verzet tegen de bezetter dat ook daar volledig zou zijn gesitueerd. Eenzijdigheid plus de constant aanwezige blinde vlek voor gebeurtenissen en historische ontwikkelingen die zich buiten Holland afspeelden, zijn een terugkerend fenomeen in de vaderlandse geschiedschrijving. En met eenzelfde hardnekkigheid keert die ook weer terug in de tv – serie “Achter de dijken”, waar de invloed van het Calvinisme op de Nederlandse samenleving wordt onderzocht. Met opnieuw het Zuiden van Nederland, dus ook Limburg, als muurbloem en in het vergeetboek. Waardoor het geen verbazing zal wekken dat zo’n programma, hoe verdienstelijk ook, eigenlijk slechts voor kennisgeving wordt aangenomen. Omdat men er zowel met het verstand als met het gevoel totaal niets mee heeft. Omdat het de gevoelswereld niet raakt. En als dan het een bij het andere wordt opgeteld, en vervolgens nog eens een of twee keer, dan is het niet vreemd dat het idee van vergeten zijn, zich niet serieus genomen voelen of er niet bij horen, kan bestaan of tot leven komt. Hoe ernstig dat is dan wel hoe dat uiteindelijk kan uitpakken, is te zien in het Catalonië van vandaag. En dat begint bij een falende geschiedschrijving…..

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink .

2 reacties op Falende geschiedschrijving

  1. Sjoerd zegt:

    Als inwoner van Coriovallum sluit ik me hierbij aan.

  2. sjogkel zegt:

    Interessant dat je dit aansnijdt. Waar heel veel over te zeggen valt en misschien ook wel te nuanceren. Google eens op Calvinisme in Limburg. De serie ‘achter de dijken’ volg ik met veel genoegen, en ja de oriëntatie is vanuit de ‘Hollandse’ optiek en de Zuidelijke Nederlanden vallen geheel buiten het blikveld. De publieke omroep opereert veel teveel vanuit het randstedelijke en de talkshows vanuit de grachtengordel. De regio komt alleen in zicht bij een zoveelste ramkraak of als folklore. We zullen het zien bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s