Misbruik van het referendum?

Voor de derde keer in korte tijd lijkt een mislukt gebruik van het instrument van de volksraadpleging, het referendum, verstrekkende politieke consequenties te krijgen. Of de mens is hardleers of berekenend en doortrapt. De keuze blijft aan de lezer, maar de feiten spreken voor zich. Met drie voorbeelden van manipulaties die door middel van het ooit zo gekoesterde referendum gestalte hebben gekregen. Ten eerste het Oekraïne – referendum dat enkele jaren geleden in Nederland werd gehouden. Plusminus dertig procent van de Nederlandse stemgerechtigden nam eraan deel. Daarvan verzette zich zestig procent met zijn stem tegen een eventuele toetreding van de Oekraïne tot de EU en tegen de ratificatie van een verdrag die de voorwaarden daartoe zou regelen. Wat de Nederlandse regering in een onmogelijke positie bracht binnen de EU, waar dit hele verdrag door alle andere lidstaten al geaccordeerd was. Het leidde er uiteindelijk toe dat het resultaat van dat raadgevend referendum per saldo een wassen neus bleek omdat het nauwelijks tot een serieuze politieke realiteit te verheffen was. Maar dit was nog klein bier vergeleken bij wat vorig jaar ook langs de weg van een referendum tot stand kwam in Groot – Brittannië. Met net 52% van de uitgebrachte stemmen, d.w.z. met 38% van alle kiesgerechtigden, werd aan de hand van een enkele vraag gekozen voor de uittreding van de EU, voor een zogenaamde Brexit, welke kolossale gevolgen zal hebben voor elke Brit.

Uit democratisch oogpunt weliswaar verdedigbaar, maar tegelijk voorzien van zoveel mitsen en maren dat het hele proces niets meer en niets minder dan een monstrum genoemd kan worden. Vanwege het gemis van enige nuance en afwezigheid van diepgang in vraagstelling om een adequaat en weloverwogen antwoord te kunnen geven. Met een onbalans tussen ratio en emotie als gevolg. Wat ook weer aan de dag trad bij het volgende politieke drama dat zich zonder twijfel aftekent als uitvloeisel van het onzorgvuldig (of is het goed doordacht?) gebruik van de volksraadpleging. Zie wat zich gisteren in Catalonië heeft afgespeeld en waar 95% van de 40% opgekomen kiesgerechtigden zich hebben uitgesproken voor de afscheiding van Catalonië van Spanje, met daaropvolgend het uitroepen van de onafhankelijke staat Catalonië. Wat nu dus daadwerkelijk aanstaande is, met die onafhankelijkheid tot gevolg dan wel de chaos waarin de eenheidsstaat die Spanje nog is, dan wordt gestort. En dat alleen maar omdat een minderheid – want dat is 95% van 40% – zijn zin doordrukt, doordrijft, tegen alle redelijkheid in. Met de uitkomst van de volksraadpleging als bewijs van het eigen gelijk in de hand, maar met de voor de hand liggende vraag aan de andere kant of een referendum in deze vorm nog wel de adequate en breed gedragen uitdrukking van de volkswil genoemd mag worden. Of wordt die hier ook weer gekneed en gemanipuleerd?

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Misbruik van het referendum?

  1. Mack zegt:

    We kunnen natuurlijk ook gewoon stellen dat die niet stemmers dan maar hadden moeten komen om niet het risico te lopen dat een minderheid er met de zege vandoor gaat.

  2. Sjoerd zegt:

    Ik ga voor een zelfstandig Catalonië. En de Basken mogen mee…. en de schotten, Wales…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s