Wuyts en de Cauwer in de Vuelta

De Vuelta begint zachtjes aan op zijn eind te lopen. Zondag zal het in Madrid zijn gedaan. Het afscheid ervan doet toch een beetje pijn. Om meerdere redenen. Allereerst omdat de wielerliefhebber drie weken lang van sprankelende sport en hectische koersen heeft mogen genieten. Geen moment was het rustig. De dadendrang in het peloton was groot, stukken groter dan in de Tour de France die de eerste helft nauwelijks het aanzien waard was. Zo geprogammeerd was elke etappe, waardoor het vaker een te grote opgave was om als kijker ernaar de ogen open te houden. Niets daarvan dus tijdens de afgelopen Ronde van Spanje ondanks de zichtbare dominantie van het team van klassementsrijder Christopher Froome, welke toch niet zo evident was om een voortdurend spannend en opwinnend koersverloop te kunnen voorkomen. Met name in de vele bergetappes was de strijd doorlopend open en daarmee telkens verrassend en voorspelbaar. Waardoor het drie uur lang kijken ernaar nog geen minuut een opgave was. Want het peloton en de tijd vloog. Met gegarandeerd dus steeds vermaak, welke alleen maar eens zoveel werd verhoogd door het begeleidend commentaar van Michel Wuyts en José de Cauwer, de verslaggevers van de Belgische VRT, die die rol samen al vele jaren tijdens grote wielerkoersen en – rondes verzorgen en daarin onovertroffen zijn.

Ducrot, Dijkstra en van den Berg, hun Nederlandse collega’s en tegenhangers, kunnen eenvoudigweg niet in hun schaduw staan, met hun altijd loodzware toon in hun reportages. Alsof de wereld met wielrennen begint en ermee eindigt. Zo serieus zijn zij en nemen ze zichzelf. In tegenstelling tot Wuyts en de Cauwer, die hun kijkers op permanent amusement en vermaak vergasten. Met ‘the tongue in cheek’ als ondertoon en de knipoog steeds bij de hand. Met als gevolg dat hilarische dialogen kunnen ontstaan als er even niets aan de hand is in koers, om dan gevolgd te worden door diepgaande wielerinformatie die quasi achteloos door de heren uit de mouw wordt geschud. En dan zijn ze ook nog Bourgondiërs, die zich niets laten wijs maken over spijs en drank en hun kennis daarover alsook over alle etablissementen die hen ooit hebben plezierd, graag delen met hun legioen van kijkers. Desondanks blijven ze steeds bij de les en ontgaat hen niets van de koers. Ze leven uitbundig mee en zijn dan nog in staat te relativeren. Waardoor dat feest dat de Vuelta was en nog altijd is, zo groots vorm kon krijgen en echt topvermaak werd. Jammer dat deze Belgische vrienden voorlopig weer lang van antenne zijn. Zonder hen zal de wielerloze winter stukken langer zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wuyts en de Cauwer in de Vuelta

  1. Sjoerd zegt:

    Die Belgen weten het gewoon beter te brengen… Altijd al volgens mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s