Wild West in de West Wing

Wild West – taferelen lijken het wel, de tonelen die zich blijven afspelen in de West Wing van het Witte Huis, waar geen dag als een andere is. Chaos is zelfs nog een understatement als de gang van zaken, als die al zo genoemd mag worden, getypeerd of beschreven zou moeten worden. Wie staat waarvoor en wie is wat? Probeer er maar achter te komen als de panelen welhaast van uur tot uur verschuiven en niets meer zeker is. Want zo ben je in charge en zo vlieg je er uit. Hoevelen zijn er in de afgelopen zes, zeven maanden niet gekomen en even zo snel weer gegaan, na even de trom geroerd te hebben? Stafchefs, strategen, adviseurs en woordvoerders. Ze waren allemaal even geweldig en fabulous, good guys, tot ze uiteindelijk wel erg inwisselbaar bleken en tot de dertien behoorden die er in een dozijn gaan, dus pionnen waren die gemakkelijk geslagen konden worden en zonder verdere plichtpleging van het schaakbord verdwenen. Niemand die daarvan uitgezonderd werd. Zelfs de 21e eeuwse versie van Raspoetin niet. Ook Steve Bannon, de ultraconservatief, de ideoloog, moest er aan geloven.

Waardoor niets onmogelijk lijkt en het speculeren des te verleidelijker wordt. Want, luidt vervolgens de redenatie, als dan niets onmogelijk is en iedereen inwisselbaar is in het Wild West dat usance in Washington is geworden, waarom zou dat nog ondenkbare dan ook niet mogelijk worden? En is een luchtspiegeling, een fata morgana dan niet binnen handbereik? Oftewel dat de kans dat Trump er schoon genoeg van krijgt, de boel er bij neergooit en aftreedt, niet eens meer uitgesloten lijkt. Hij heeft al vaker voor de vreemdste verrassingen gezorgd. Meestal onaangename. Zou de uitzondering op die langzamerhand ontstane regel niet heel goed mogelijk zijn? Volgend jaar bijvoorbeeld. Ik zal er zeker niet van opkijken, maar er eerder naar uitkijken, hopen en een beetje verwachten, dat wel. Zonder dat er sprake van wishful thinking is met feiten die zo vaak passeren en in eenzelfde richting wijzen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wild West in de West Wing

  1. Sjoerd zegt:

    (G)ouden tijden herleven…

  2. sjogkel zegt:

    Frans de Waal was heel stellig over dit alfamannetje, het was een goede ‘climber’ , maar om daarna mensen bij elkaar te houden daar was hij niet toe in staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s