De Plenkertstraat in Valkenburg

De vergelijking met Broadway of Sunset Boulevard gaat natuurlijk volledig en altijd mank. En zelfs als ze in het geheel niet opgaat, kan het toch niet anders dan dat erkend moet worden dat de gemeente Valkenburg het op haar manier en haar schaal toch aardig voor elkaar heeft gekregen in de Plenkertstraat. Want die straat heeft zich in de loop van de afgelopen jaren ontwikkeld tot een soort kwartier waar de vakantieganger of dagjesmens zich op een zeker niveau een aantal uren kan ontspannen of amuseren. Want er is daar nu werkelijk niets dat doet denken aan het wat gemakkelijke vermaak, waarin Valkenburg van oudsher heeft uitgeblonken. Terrassen, kroegen en dansgelegenheden zijn er ver te zoeken en als ze er al ooit eens zijn geweest, dan hebben ze wel plaats gemaakt voor locaties waar cultuur en enige verfijning hun kansen hebben gekregen. Met als uitgesproken exponenten van die soorten van beleving allereerst het Openlucht Theater, waar in de zomermaanden nagenoeg dagelijks van muziek, ballet, toneel en andere theatervormen te genieten is. Direkt daarnaast, aan dezelfde kant van de weg is een permanente buitenexpositie te zien, waarin het verleden van de locale vuursteenwinning wordt getoond en vooral toegelicht. Waarna aan diezelfde linkerkant een soort van museum volgt in de vorm van de Romeinse katakomben, die een exacte kopie zijn van de echte katakomben in Rome, welke voor een belangrijk deel verloren zijn gegaan.

Deze kopie is ongeveer honderdtwintig jaar geleden in het toenmalige Valkenburg gerealiseerd in opdracht van een Tilburgse textielfabrikant, die ook wat zijn geld moest en wilde, prestige dus. Wat daardoor van alle tijden blijkt. Recht er tegenover bevindt zich de oude Leeuw-brouwerij, die momenteel al jaren buiten bedrijf is. Die hele locatie zal worden omgezet in een recreatiecentrum, waar vooral de nadruk zal komen te liggen op de zogenaamde “food -, event – en cyclingexperience”, met dus veel aandacht voor met name het fietsen in toer – en wedstrijdverband. Even verderop, vanaf het hart van Valkenburg gezien, begint het echte Geuldal, wandel-, fiets – en natuurgebied bij uitstek. Maar voordat dat betreden wordt, dienen zich nog een tweetal echte uitspanningen aan, elk met hun eigen sfeer en kleur en daardoor ook des te authentieker. Wat hoger gelegen is dat de Koningswinkelhof, met een heerlijk uitzicht als haar unique selling point. En misschien vijftig meter verder, aan de rand van het bos en de Geul het Chalet Tivoli, monument voor de echte Valkenburger en geroemd om zijn vla en de stilte die er heerst en de bekroning en de punt op de i is van de Plenkertstraat, dat verrassend eind en ook begin van een Valkenburg dat daarmee hogere ogen gooit om in de smaak van de vakantieganger en bezoeker te vallen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Plenkertstraat in Valkenburg

  1. Sjoerd zegt:

    Het imago van vechtende, zuipende bouwvakkers is inmiddels wel wat afgezakt en heeft plaats gemaakt voor Jan Modaal en wat wandelende oudjes met stokken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s