Aanstellers of slimste mensen?

Er worden hier vaak genoeg stevige noten gekraakt over wat er zoal op de Nederlandse televisiezenders wordt vertoond. Daarbij gaat het uitsluitend over de publieke zenders omdat de rest van het aanbod, vind ik, nauwelijks het aanzien waard is. Meestal gaat het dan om de inhoud of de opzet van een programma omdat er het nodige aan mankeert, terwijl daarbij de bijdragen van de Nederlandse belastingbetalers wel in het geding zijn. Zodat er best wat verlangd mag worden. Al met al blijkt de spoeling in het totale aanbod op Nederland 1, 2 en 3 behoorlijk dun te zijn. Zelfs de kinderhanden worden er maar lastig mee gevuld. En is er dan toch eens een aardig programma, dan wordt het zo maar door bijzaken naar de bliksem geholpen, waardoor je je als kijker wel mateloos moet ergeren. Neem nou een op zich aardig programma als “De slimste mens”, waarvan het format absoluut deugt, omdat het de kijker thuis de gelegenheid biedt om mee te doen en de eigen paraatheid van kennis te testen. Verder doet Philip Freriks het als presentator goed door de knipoog en ‘the tongue in cheek’ niet te schuwen, terwijl zijn assistent Maarten van Rossem er met zijn specifieke inbreng nog eens een schepje bovenop de ironie doet, als om te benadrukken dat het hele spel vooral niet te serieus genomen moet worden.

Het is in beginsel de ideale formule voor een luchtig halfuurtje in de vroege zomeravond op de tv, als er niet zo nodig ook een beroep schijnt te moeten worden gedaan op de onvermijdelijke Bekende Nederlanders die dit op zich al smakelijke tv – gerecht met hun deelname eraan geacht worden verder op te leuken en zo tot een nog hapklaarder brok voor de kijker te promoveren. Daar gaat het dan vaker fout omdat die BN-ers, hoewel eerder en meestal semi-BN’ers, nogal eens uit hun rol vallen door opzichtig te willen bewijzen dat ze thuis, en daarmee ook op dit podium, echt leuker dan de deurknop zijn. En omdat dat bijna nooit leuk blijkt, wordt het bij menige kandidaat complete aanstellerij waar gedurende zo’n uitzending geen eind aan wil komen. Met als gevolg dat zo’n aflevering volledig in het water valt, want tenenkrommend wordt, als er maar niet gestopt wordt met dat talentloos proberen om de gevatheid van Freriks en van Rossem te overtroeven. Hoewel er meestal toch die ene troost resteert, namelijk dat deze aanstellers die zo druk zijn met zich zelf, daardoor ook rap door de mand vallen en dus verre van het predikaat “slimste mens” blijven. Al was het alleen al om te bewijzen hoe dom ze in feite zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Aanstellers of slimste mensen?

  1. Sjoerd zegt:

    Je bent niet slim als je daar aan meedoet…

  2. Hanneke zegt:

    De naam van dat programma klopt al niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s