Trump op herhaling

Het wordt steeds ingewikkelder om bij een beschouwing en een beoordeling van de daden en uitspraken van de president van de Verenigde Staten, Trump, de verleiding van de vergelijking met de vooroorlogse situatie in het Duitsland en Europa van toen te weerstaan. Geschiedenis is namelijk geen flauwekul, maar veel meer een database van referenties en aanknopingspunten om de eigen tijd en alle ontwikkelingen daarin te begrijpen of op hun waarde te schatten. L’histoire se répète immers. Niet letterlijk, maar soms zijn gelijkenissen in de hoofdlijnen meer dan frappant. Waardoor het optreden van Trump onmogelijk nog als verrassend of iets compleet nieuws kan worden gezien. Want dit werd toch al eerder vertoond, hoe pijnlijk en bedreigend zo’n vergelijking ook kan zijn. Wie wil nog herinnerd worden aan de catastrofe van vijfenzeventig, tachtig jaar terug? Wat niet weet, wat niet deert. Met de kop in het zand lijkt het soms inderdaad prettiger leven, hoewel de werkelijkheid dan meestal erg rauw en confronterend kan worden opgediend. Vandaar toch die nodige waakzaamheid die eigenlijk al vanaf de eerste dag van het presidentschap van Trump in acht genomen had moeten worden. Vanaf zijn inauguratiespeech die van een orde en toon was welke in de naoorlogse tijd in de Westerse wereld nergens meer was gehoord. Waarna het alleen maar van kwaad tot erger is gegaan en het echte afglijden niet meer te stuiten lijkt.

De retoriek die door Trump gebruikt wordt tegenover Noord-Korea is krijgstaal van het zuiverste water, intimiderend tot en met en gespeend van elke tact of diplomatie. Precies zo dreigde hij Venezuela met militair ingrijpen om de door hem gewenste rechtsorde te herstellen. Wat niet meer zo onomwonden werd gehoord sinds de late dertiger jaren. Met daarbij op de achtergrond een aanzwellend rechts-extremisme in zijn meest virulente vorm, zoals de KuKluxKlan die zich weer nadrukkelijk begint te vertonen en roeren, met in zijn spoor de neo-nazi’s en groepen witte racisten. Kan het nog opvallender? En wie de paralel nog altijd niet wenst te erkennen, doet er goed aan om eens heel nauwgezet de foto te bestuderen die er dit weekend in Charlottesville werd gemaakt van een protestoptocht van rechts-extremisten. Het was een fakkeloptocht van duizenden, precies zoals de SA in de dertiger jaren in Duitsland hield, waar Trump aanvankelijk ook niks van vond, het liet voor wat het was. Hoe kan het ook anders met de rechts – radicaal Steve Bannon aan zijn zij, een man die in de leer kon zijn geweest bij Joseph Goebbels en dus de chaostheorie ook van harte omarmt. Waarmee verder alleen maar gezegd wil zijn dat deze hele vergelijking niet mank gaat en dus verontrustend is en dat Godwin met zijn zogenaamde wet nog veel meer kan vertellen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Trump op herhaling

 1. Mack zegt:

  Ik begrijp het niet zo goed. Hij veroordeelde het geweld, de neonazi’s, de klukluxklan e.d in scherpe bewoordingen. Dus dat was goed. Noord Korea houdt al decenennia miljoenen burgers gevangen, het wordt hoog tijd dat die eens bevrijd worden.

  • robschimmert zegt:

   Nou aanvankelijk was hij niet zo scherp en duidelijk, want koos hij algemene bewoordingen. Maar dat is maar een van de verontrustende details. Kijk maar eens naar de grote lijnen en parallellen…..

   • Mack zegt:

    Hitler was voor de nazi’s, Trump tegen. Dat is voor mij wel genoeg. En mocht het veranderen, dan moeten we dan maar zien. Maar Noord Korea, wanneer gaan ze daar nu eens iets aan doen? Ben het met je eens dat Amerika niet een conflict moet uitlokken, maar zonder de bescherming van China, hadden die dictators daar het niet voor elkaar gekregen om hun volk zo lang te onderdrukken. Ik erger mij er al jaren dood aan, dat daar niet ingegrepen wordt.

    • robschimmert zegt:

     Niks ingrijpen en zeker niet door Trump. Als er in zo’n land iets moet gaan veranderen, dan moet dat toch uit de bevolking zelf komen. Zelfbeschikkingsrecht. Souvereiniteit. Want als er van buiten ingegrepen kan worden, is het hek zo van de dam. Dan is er nog wel een rijtje landen te noemen waar Uncle Sam dan maar met zijn troepenmacht even langs moet gaan om er de Westerse heilstaat te brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Pakistan, Zimbabwe, Wit – Rusland, Tadjikistan, Kirgizie, Kazakstan. En als je dan doorredeneert ben je zo in Iran, Turkije, Saoedi-Arabie, Venezuela, Jemen. Of zou het niet wijzer zijn als al die landen en volken over hun eigen lot beschikking zonder zich gehinderd te weten door die zogenaamde verlichte Westerse kijk op staatsinrichting, marktdenken en kapitalisme…..?

    • Mack zegt:

     Zeer met je oneens. De bevolking wordt onderdrukt op een manier die vele malen erger is als het rijtje landen dat je aanhaalt. Zo spoedig mogelijk ingrijpen. Zoals ze met Irak ook gedaan hebben. In Noord Korea zal dat waarschijnlijk nog beter aflopen ook.

 2. robschimmert zegt:

  Of de Noord-Koreanen erger onderdrukt worden dan de Zimbabwanen of Venezolanen weet ik niet. Ik heb geen middelen om dat te meten. En ingrijpen in Noord-Korea heeft catastrofale gevolgen voor honderden miljoenen mensen in dat deel van de wereld. Weegt dat op tegen het ‘bevrijden’ van Noord-Korea? Trouwens is dat ingrijpen, ‘bevrijden’ niet een vorm van 21e eeuws Westers/Amerikaans kolonialisme? Want het gaat toch om “America first” dat zo verwezenlijkt wordt?

  • Mack zegt:

   Je hebt geen middelen om dat te meten? Maar je kunt wel meten dat Trump een nieuwe Hitler is? Gebruik het zelfde meetinstrument als waarmee je dat hebt vastgesteld. Jij weet toch ook wel dat een Noord Koreaan niet vrij is om te zeggen wat hij denkt, zelfs verplicht is om te zeggen wat moet, net te doen alsof het een fantastisch land is? Het ingrijpen/bevrijden mag van mij beperkt blijven tot het afzetten van het regime.

   • robschimmert zegt:

    Ik heb Trump geen nieuwe Hitler genoemd. Ik zie verontrustende parallellen. En dan nog dit. Waarin bestaat het recht van een land om in een ander land in te grijpen? Wij in het Westen schrikken er niet voor terug, zoals we ook gemakkelijk oordelen over andere regimes of landen, uiteraard met onze waarden en normen bij de hand. Maar hoezo zijn die maatgevend? Dat is toch wel erg pedant en dus bijna neo – kolonialistisch. Wat overigens niet wegneemt dat ik ook vaak wat van die regimes vind. Maar om dan meteen maar te zeggen dat wij die dan even aan de kant moeten zetten met voorbijgaan aan de eigen bevolking, gaat mij te ver. Tot wat voor drama’s dat heeft geleid, hebben we recent, tot op de dag van vandaag bijvoorbeeld in Irak mee kunnen maken. Met als goede tweede Libie.

 3. Anoniem zegt:

  Op enig moment moet er toch een revolutie komen. De eeuwige status quo is ook geen realiteit.
  Rusland en China zitten al verscheidene decennia in een continu veranderingsproces, maar dat schijnt ons ook te langzaam te gaan.

 4. math zegt:

  Anoniem is Math

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s