Door een Limburgse bril

Dat Dagblad de Limburger zich vaker persifleert als krant, als nieuwsorgaan, heb ik al meer betoogd. Het is dat er hier en daar en zo nu en dan nog serieuze en belangwekkende opinies worden verkondigd, goede columns te lezen zijn en dat ik nog wel enige voeling wil houden met wat er gaande is in mijn omgeving, anders had ik dit bijna – clubblad al lang de deur uit gedaan. Dat chauvinisme tot een ridicule vertekening van de werkelijkheid leidt, bewijst deze krant eens te meer. Met nagenoeg dagelijks materiaal om je van die stelling te overtuigen. Zozeer dat het bijna gaat irriteren als het allemaal niet zo vermakelijk en tegelijk meelijwekkend was. Want wat moet je als lezer anders nog met het bijschrift bij een foto op de voorpagina, waarop het Nederlands vrouwenvoetbalelftal op een boot in de Utrechtse singels is te zien, met daaroverheen de tekst “Grootse ontvangst Martens en co”.

Alsof de Limburgse Lieke Martens het Nederlands elftal was, met nog wat bijwagens en medewerkers. Want zo wordt de werkelijkheid blijkbaar als er door de Limburgse bril naar wordt gekeken. Enerzijds treurig, maar aan de andere kant behoorlijk verontrustend omdat de wereld zo wel wordt verengd en klein gemaakt door een medium dat onmiskenbaar invloed heeft op een ruime schare van lezers. Met als uiteindelijk effect een groeiende sympathie voor of misschien herkenning van de gedachtenwereld van Geert Wilders, die hoewel niet meer woonachtig in Limburg, toch nog “eene van oos” is, net zo als Lieke Martens. Welke steun en stemmenwinst vanzelfsprekend weer koren op de molen is van Dagblad de Limburger, dat nadat het gezaaid heeft, ook wel weer graag wil oogsten en zo haar kolommen vult. Maar of dat nou altijd serieus genomen moet worden…..

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Door een Limburgse bril

  1. sjogkel zegt:

    Deze krant teert op provincialisme, het is journalistiek in een benauwend keurlijf ten behoud van een afzetgebied.

  2. Sjoerd zegt:

    Dat is het Tom Dumoulin effect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s