Cryptogram als hersengymnastiek

Met het vorderen der jaren is het puzzelen voor mij alsmaar minder een tijdverdrijf geworden en meer een bezigheid die een therapeutische betekenis heeft gekregen. Natuurlijk doe ik het nog altijd voor mijn lol. Op de eerste plaats zelfs. Maar wel voortdurend met de gedachte in mijn achterhoofd dat het daarnaast meer dan wijs en verstandig is om mijn hersens iedere dag op zijn minst een half uur te breken. Wat ik vooral op gezag van de medische stand doe, die er namelijk van overtuigd is dat hersenactiviteit, juist op hogere leeftijd, een voorname sleutel is om geestelijke en verstandelijke gebreken in de laatste levensfase te voorkomen. Dus pijnig ik dagelijks mijn bovenkamer met het tacklen van de lastige sudoku’s, met vaker als garnering de filipine, de lettercode of de sudoku mix. Met de oplossing ervan eigenlijk als de beloning voor alle moeite die door mij werd gedaan en natuurlijk de tevredenheid over het vinden van de oplossing. Maar daar blijft het niet bij, omdat er wekelijks ook een tandje hoger moet worden geschakeld als er weer een cryptogram aangeboden wordt. Want dan gaat het oplossen bepaald minder van een leien dakje en moet het hoofd telkens echt gebroken worden, zonder dat welke logische redenering dan ook tot een resultaat leidt en eerder tandenknarsen tot gevolg heeft en het gevoel oproept dat het allemaal boven de pet gaat.

De irrationaliteit viert daarbij gewoon hoogtij en komt tot uitdrukking in de brainwave, de inval om een gevraagd woord te vinden dat aan de cryptische, misschien wel raadselachtige omschrijving voldoet. Zoals bijvoorbeeld ‘deelgenoot’ het gelijkwaardige woord blijkt voor de gevraagde scheidingspartner. Laat daar maar eens de logica op los en het verstand zal het snel moeten laten afweten. Trouwens, wie beschouwt een ‘secondant’ als iemand die maar heel even bijstand lijkt te verlenen? Waarmee verder alleen gezegd wil zijn dat de oplossing van een cryptogram eigenlijk altijd tot een worsteling leidt en veel, heel veel geduld vraagt, zonder dat dit een garantie voor succes betekent. Lege handen of een halve oplossing zijn eerder het resultaat van al die inspanningen, van die afwegingen en redeneringen en van het geduld, met meestal de teleurstelling en frustratie als uitkomst. Maar tegelijk met de zekerheid dat het volle verstand nog volledig werkt en daarmee gereed is voor het volgende cryptogram, dat ook weer niet ontcijferd zal worden, maar de hersens weer in de hoogste stand brengt. Om welk soort gymnastiek het mij uiteindelijk steeds meer om te doen is.

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Cryptogram als hersengymnastiek

 1. Sjoerd zegt:

  Een beetje hersengymnastiek in nooit weg.

 2. Mack zegt:

  Is nooit aangetoond dat het werkt, maar ik zou het ook doen. Dementie schijnt voor een belangrijk deel erfelijk bepaald te worden, en mensen met een hoog opleidingsniveau schijnen er gemiddeld op latere leeftijd last van te krijgen. Dit omdat zij de eerste verschijnselen beter kunnen compenseren met hun intelligentie.

 3. Hanneke zegt:

  Een cryptogram is me bij mijn volle verstand al nooit gelukt, kun je nagaan hoe erg het nu is.

 4. math zegt:

  Bewegen is voor de hersenen nog steeds nummer één van complexiteit. Alles wat we een computer nog niet zien doen komt door de enorme complexiteit. Dus geen schaken, bridgen od sudoku’s, dat is te simpel voor onze hersenen. Door een bos lopen, door de stad fietsen, zie je dat al een computer doen? Nog ingewikkelder wordt het om vier computers een tennispartij te laten spelen. Het bijhouden van de score is het enige wat hun lukt, maar het bewegen, balanceren, reageren, accelereren, inschatten, alle ledematen, de ogen, oren, strategisch denken, creativiteit, reflexen, dat alles is van een complexiteit, dat de hersenen op alle fronten een tandje bij moeten schakelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s