Rond Chateau Sint Gerlach

Na alle kritische kanttekeningen die er geplaatst zijn bij de bulk van evenementen, welke in Valkenburg doorlopend plaats vinden en waarbij iets als goede smaak nauwelijks aan de orde is, omdat kwantiteit nu eenmaal meer schuift dan kwaliteit, gebiedt de eerlijkheid nu de schrijver van dit weblog om ook een andere zijde van de Valkenburgse werkelijkheid te laten zien. Want Valkenburg heeft zichzelf overtroffen, dankzij een van haar zonen, omdat die daarbij een stuwende rol heeft gespeeld. Camille Oostwegel, hotelier, heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat zijn Geulstadje voorzien werd van een pareltje dat in vele opzichten en naar alle kanten schittert en blinkt en de veelbejubelde projekten als Museum Voorlinden in Wassenaar en nieuwe aan het neo-realisme gewijde musea in Lochem en Gorssel ver in de schaduw stelt. Want wat er in het Geuldal tussen Valkenburg en Meerssen in en rond Houthem en Sint Gerlach is gerealiseerd, is van zo’n klasse en schoonheid dat het haast niet te bevatten is dat dit zich op nog geen vijf kilometer van je achtertuin bevindt. Waardoor het bijna onwerkelijk voelt om er trots op te zijn, op zoiets moois dat vlakbij op aarde is geland. Die superlatieven mogen gerust gewijd worden aan die paar vierkante kilometer rond het Chateau Sint Gerlach, dat in feite al een reeks van jaren het epicentrum vormt van de transformatie van het Geuldal, dat enerzijds werd verfraaid en geacheveerd en anderzijds werd teruggegeven aan de natuur.

Wat het meest spectaculair vorm kreeg in en rond het landgoed Ingendael, dat direct grenst aan dat hotel Chateau Sint Gerlach en eigenlijk haast ongemerkt overgaat in de grote tuin rond dat hotel dat van oorsprong een kasteel was. Die tuin, of noem het een park, wordt doorlopend gebruikt om beelden te exposeren. Niet enkele, maar vele tientallen, die op ruime afstand van elkaar opgesteld staan, zodat de natuurlijke rust die er heerst daardoor niet uit haar evenwicht wordt gebracht. Direkt achter het hotel bevindt zich de Sint Gerlachuskerk uit 1750, welke vooral uniek is vanwege de goed bewaard gebleven fresco’s. De rondgang kan vervolgens voltooid worden met een kort bezoek aan het naburige zorgcomplex Adelante, waar zich een van de weinige bouwwerken bevindt die de fameuze Oostenrijkse architekt Hundertwasser in Nederland tot stand heeft gebracht. Maar daarmee komt aan al het moois in deze omgeving nog steeds geen eind. Want aan de rand van het park is onlangs een eigentijds conferentie – en ontmoetingscentrum gebouwd, dat geheel in hout is uitgevoerd en een moderne vormgeving kent die absoluut niet uit de toon valt. Integendeel, het vormt zelfs een spannend contrast met de gerestaureerde hoeve Broers, waar een van Houthems grote artistieke zonen wordt geëerd, de schilder Jacques Vonk, onder wiens schilderijen het goed toeven en vooral nagenieten is van al het moois dat in dit Sint Gerlach te vinden is. En dat, zeg ik vol overtuiging, een paradijsje op aarde is, waar de rust, kunst en beschaving elkaar gevonden hebben. Dankzij Camille Oostwegel. Laat dat vooral vastgesteld zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rond Chateau Sint Gerlach

  1. Sjoerd zegt:

    In ieder geval is er een mooi stukje Limburg bijgekomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s