Balans van de Tourprognose

Ruim drie weken geleden, aan de vooravond van de start van de Tour de France, stond hier een prognose van het algemeen klassement zoals dat in Parijs na de finish van de laatste etappe opgemaakt zou worden. Met daarbij de disclaimer dat de praktijk alle afgelopen jaren had uitgewezen dat zo’n voorspelling in hoogstens vier of vijf gevallen echt uit kwam. Hoe waar die woorden waren, is ook dit jaar weer gebleken, zoals dat in het koffiedik kijken in feite een sprong in het duister is, een waagstuk,waarbij enige kennis weliswaar helpt, een richting wijst, maar verder van geen betekenis is. Want weersomstandigheden, valpartijen of domme pech zijn factoren waar geen peil op te trekken is, terwijl ze per slot van rekening wel van invloed zijn op standen en uitslagen in de koers. Waardoor serieuze gegadigden voor een toppositie dit jaar, zoals Valverde, Porte en Fuglsang, van het strijdtoneel en uit mijn prognose verdwenen. Daarnaast werd onderschat wat de invloed van de deelname aan de Giro d’Italia kon zijn op de prestatiecurve van twee andere kanshebbers die ik ook bij de eerste tien in het eindklassement van deze Tour had voorzien.

Nairo Quintana en Thibaut Pinot kwamen daardoor niet verder dan een flets optreden, hoewel daartegenover staat dat Bauke Mollema, ook in de Giro gestart, wel drie weken lang in Frankrijk uitstekend heeft gereden. Blijft over de Columbiaan Chaves, waarvan ik de talenten en mogelijkheden veel te hoog heb ingeschat, en die volkomen anoniem in deze Tour heeft meegereden. Waardoor nog de vier namen resteren die ook figureerden in de Tourprognose van drie weken geleden, te weten Froome, die inderdaad als winnaar was getipt, Bardet, Aru en Contador, welke toch iets lagere posities innamen dan was voorzien. Wat leidt tot de conclusie, een herhaalde conclusie, dat voorspellen zoiets als een slag in de lucht blijft. En wie dat wel wil, zal en kan als profeet daarvan geen brood eten. Ik weet mijn plaats opnieuw, heb geen illusies en ken slechts de kater en de leegte als vanmiddag om 14.10 uur de tv uit blijft, omdat de Tour is gefinished.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Balans van de Tourprognose

  1. Sjoerd zegt:

    Koffiedik kijken is niet voor iedereen weggelegd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s