De eerste Zomergast geflopt

Spraakmakend was de eerste aflevering van Zomergasten dit keer zeker wel. Omdat nog eens getoond werd hoe kijkers weggejaagd moeten worden. Wat niet in de laatste plaats te danken was aan de gast van de avond, de microbiologe en columniste Roseanna Herzberger, die zich in het eerste uur van de uitzending al zo in haar eigen gelijk verschanste, dat je als kijker wel een ijzeren geduld en een dikke huid moest hebben om haar voor de rest van het programma nog op de voet te willen volgen. Nergens en nooit deed ze namelijk een handreiking om het de kijker enigszins gemakkelijk te maken. Haar uiteenzettingen en verklaringen waren zo doorspekt van vaktaal en wetenschappelijk jargon dat er voor de buitenstaander – en wie was dat niet – eigenlijk nergens en nooit een touw was vast te knopen aan wat zij te vertellen had. Aanstalten tot enige vereenvoudiging van haar betogen maakte zij ook niet. Wat het beeld van pertinentie dat zij sowieso opriep, alleen maar bevestigde en versterkte in de richting van arrogantie en vooral betweterij.

Want waar had zij nou geen mening over of een antwoord op, en ook nog eens op de meest stellige manier? Met als gevolg dat het vooruitzicht van die worsteling met dat voortdurende zeker weten van Roseanna Herzberger het moest afleggen tegen het tijdens die uitzending groeiend gevoel dat er genoeg andere manieren zijn om avonden aangenamer en zinvoller door te brengen. Wat moet een mens immers met zoveel meningen, inzichten en kennis die wat de vertolkster ervan betreft nu eenmaal onweerlegbaar zijn. Roept wel meteen de vraag op wat de VPRO heeft bewogen om deze aflevering van Zomergasten beschikbaar te stellen aan dit toonbeeld van eigenwijsheid en ontbrekende empathie, die ook nog eens ongebreideld haar gang kon gaan, want niet gehinderd werd door een presentatrice die volkomen te kort schoot, maar tot volgende week het voordeel van de twijfel krijgt. Wat al met al echter geenszins wegneemt dat deze eerste uitzending van Zomergasten van deze jaargang geboekstaafd zal worden als volslagen mislukt. Wat spijtig is, omdat dit programma beslist een reputatie heeft te verliezen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De eerste Zomergast geflopt

  1. Margo zegt:

    Wij zijn al na een half uur vertrokken. Het gekakel en in de reden vallen door de presentatrice maakte het voor ons onmogelijk te volgen.

  2. Het was even inkomen voor beiden, maar ik vond het een heel boeiende avond. Ik vind dat Rosanne juist heel goed de moeilijke materie begrijpelijk kon maken. De presentatrice deed het goed in mijn ogen, niet te aanwezig, sturend en duidelijk ingrijpen als het gesprek te ver afdwaalde. Mooie TV.

  3. sjogkel zegt:

    Ik vond het best goed. Ook wel relaxt voor een eerste aflevering. Ik heb een goed beeld van haar gekregen, haar achtergrond en de manier waarop ze in het leven staat. Verheug me al op de tweede aflevering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s