De anonieme Tourhelden

Ook de afgelopen drie weken werd weer duidelijk dat de Tour de France gewoon een circus is, waarin publiciteit voor sponsoren vaker zwaarder weegt dan de sportieve prestaties. De renner als billboard, met als sprekend voorbeeld de ploeg van Wanty die onder leiding van Hilaire van der Schueren in nagenoeg iedere ontsnapping aanwezig was, met de wetenschap dat dat eigenlijk altijd een kansloze missie was, maar dat daardoor in elk geval naamsbekendheid voor sponsor Wanty werd gegenereerd. Zo gaat dat dus in de Tour, waarin winnen blijkbaar voor de meeste renners en hun ploegleiders minder aan de orde is dan het deelnemen en het zich in de kijker van de camera’s rijden, met name tijdens de uren dat de Tour in de huiskamers wordt gebracht. Velen, d.w.z. 198 coureurs, zijn geroepen, terwijl er maar weinig uitverkoren zijn om te winnen of hoog in het klassement te eindigen. Het aantal meerijders blijkt na twintig etappes legio te zijn, hoewel er daarvan genoeg zijn die ooit in de afgelopen weken deel hebben uitgemaakt van een kansloze ontsnapping. Wat ze van tevoren wisten, maar dat niettemin deden ten gerieve van hun sponsoren en ploegleiders.

Waarmee een nieuwe versie van de dwangarbeider van de weg werd geboren zonder dat de oorspronkelijke versie van de waterdrager en de coureur die zijn kopman uit de wind houdt, verloren is gegaan. Met als summum van deze categorie de bijna onzichtbaren, de echte anoniemen die totaal buiten beeld zijn gebleven en in geen uitslag voorkwamen, geen premies hebben verdiend, dus aan de meet in Parijs geen cent te makke zullen incasseren. Maar die met al hun lijden in onzichtbaarheid wel het decor hebben gevormd voor hun collega’s die de bloemen, de kussen en de euros mochten verdienen. Vandaar dat die kansloze en anonieme helden hier toch de revue passeren, opdat zij vooral niet vergeten worden:

Michael Gogl (Oos); Michael Schär (Zwi); Dimitri Gruzdev (Kaz); Bakhtiar Kozatayev (Kaz); Matteo Bono (It); Olivier Le Gac (Fr); Damien Howson (Aus); Scott Thwaites (Gbr); Jack Bauer (NZ); Marco Haller (Oos); Dimitri Claeys (Bel); Christophe Laporte (Fr); Florian Sénéchal (Fr); Paul Martens (Dui); Robert Wagner (Dui); Perrig Quéméneur (Fr); Patrick Bevin (NZ); Borut Bozic (Slo); Janez Brajkovic (Slo); Javier Moreno (Sp); Andrea Pasqualon (It); Dion Smith (NZ); Laurent Pichon (Fr); Eduardo Sepulveda (Arg).

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De anonieme Tourhelden

  1. Sjoerd zegt:

    Er zijn knechten bij die nog nooit de tour van voren hebben gezien, alleen bij de start….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s