De Brink in Deventer

Het idee dat het Vrijthof in Maastricht het mooiste plein van Nederland zou zijn, moet zijn geboren uit dat typisch lokale chauvisme, waar de Limburgse hoofdstad zo rijk aan is. Waar die gedachte op gebaseerd is, mag Joost weten. Zoals het een even groot raadsel is waarom het Onze Lieve Vrouwe – plein in diezelfde stad op de volgende plaats van die landelijke hitparade zou staan. Zo verblind kun je als Maastrichtenaar blijkbaar zijn door de liefde voor de eigen stad. Hoewel de Roermondenaar er ook wat van kan als die niet ophoudt de lof op zijn Munsterplein te bezingen. Even verder kijken dan de neus lang is, zou die drie voorliefdes, die vooringenomenheden genoemd mogen worden, allicht tot gezondere proporties en enige nuchterheid en werkelijkheidszin terugbrengen. Want er is in de rest van het land als het om de schoonheid van pleinen gaat, heus wel wat meer onder de zon, met als absolute uitschieter de Brink in Deventer die in schoonheid en authenticiteit niet of nauwelijks te overtreffen of te evenaren zal zijn. Zeker niet door wat Amsterdam aan pleinen te bieden heeft. Omdat daar de totale verrommeling op het Rembrandtsplein, Leidseplein en Museumplein plus Dam en Spui heeft toegeslagen en winkelketens en mensenmassa’s daar beeldbepalend zijn geworden. Rust daar? Ho maar!

Kom daar dus liever op de Brink in Deventer om, waar bijvoorbeeld gemotoriseerd verkeerd uitgesloten is, geen winkels te zien zijn en grote aantallen historische panden rondom dit grote plein in hun oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven. Met als hoogtepunt op de kop van het plein de Waag, met daarachter het fraaie pand “De Drie Haringen”. Aan de andere kant van de Brink staat de Wilhelminafontein met daaromheen onder andere de Deventer Koekwinkel van Bussink en de Penninckshoek, waar de plaatselijke VVV gevestigd is. Het gehele plein is omzoomd door bomen, die voldoende, maar ook weer niet teveel schaduw geven waardoor het bepaald aangenaam toeven is op de vele terrassen die aan alle vier zijden van de Brink te vinden zijn, met daartussen meer dan voldoende ruimte om allerlei activiteiten te organiseren. Een organisch en levendig geheel, die Brink in Deventer, waar eigenlijk niets aan verbeterd hoeft te worden, in tegenstelling tot veel andere pleinen in de rest van Nederland, waar de levendigheid zich tot een of twee kanten beperkt. Met als meest sprekende voorbeelden het Vrijthof in Maastricht en de Parade in Den Bosch, die dus niet kunnen tippen aan het fraaie centrum van Deventer, dat zich concentreert op de Brink.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Brink in Deventer

  1. sjogkel zegt:

    Gelijk heb je. Het Vrijthof biedt vanaf het plein gezien weinig geborgenheid. Bovendien is het plein niet mooi aangelegd, een beetje een bultige met steenslag geplaveide vlakte, prima voor evenementen daar niet van, als deze er niet zijn hebben we nog een foeilelijke kiosk en dat is het dan. Laat het de Maastrichtenaar niet horen. Het OLV plein is verpest door de terrasterreur, de parasols ontnemen je alle zicht. Laat het de Maastrichtenaar niet horen.

  2. Sjoerd zegt:

    Ik kan er niets over kwijt, ik ken Deventer niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s