Scheiding der geesten

Het heeft nog het meeste weg van een scheiding der geesten, hoewel de grens telkens anders loopt tussen dat wat bij de een nog verwondering oproept, maar bij anderen volkomen normaal wordt gevonden, en sterker nog, zelfs naar een niet beter weten neigt. Wie bijvoorbeeld de vijfendertig is gepasseerd, herinnert zich nog de twee Duitslanden, waar voor jongeren dat ene Duitsland de vanzelfsprekendste zaak van de wereld is. Net zo heeft de wereld van het internet, van de mobiele telefoon nog het aura van verworvenheid om zich en roept het daardoor nog altijd verwondering en verwarring bij ouderen op, terwijl het voor twintigers, dertigers en de jongste jeugd net zo onvoorwaardelijk bij het leven hoort als water en zuurstof.

En om die breuklijn die telkens weer blijft ontstaan tussen generaties, nog zichtbaarder te maken helpt de enkele vraagstelling of er wel eens stil bij wordt gestaan dat wie in Nederland jonger is dan zeg maar twintig jaar, nooit met de gulden te maken heeft gehad noch zich er iets tastbaars bij kan voorstellen. Waarmee alleen maar duidelijker wordt hoe snel en hoe vaak de panelen in de samenleving en tussen generaties verschuiven. Met tegelijk een groeiende noodzaak van wederzijds begrip. Vanwege die alsmaar wisselende posities, die iedereen blijft overkomen.

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

4 reacties op Scheiding der geesten

  1. Mack zegt:

    Voor iedereen komt het moment dat hij zich aan de verkeerde kant van de generatiekloof bevindt.

  2. Sjoerd zegt:

    Ik denk ook dat het te maken heeft met de bereidheid om te veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s