Lofzang op Federer

Soms ontstijgt sportjournalistiek de dagdagelijkse verslaggeving en verheft het zichzelf tot een vorm van literatuur, waar je je als lezer voluit aan kunt laven. Het is een zeldzaamheid dat dit gebeurt, met meestal een unieke sportgebeurtenis of – prestatie als aanleiding. Zoals deze keer Roger Federer met zijn achtste Wimbledontitel Volkskrantjournalist Robèrt Misset wist te inspireren tot de volgende prachtige bespiegeling:

“Leeftijd is maar een getal, onderstreept Federer in een seizoen waarin hij de mooiste comeback ooit vierde met een dubbele triomftocht op de Australian Open en Wimbledon. Mooier dan in Melbourne kon het eigenlijk niet worden, de finale tegen zijn vriend en aartsrivaal Nadal. Toch verbeeldde Federer op Wimbledon het ultieme verlangen van de mens naar eeuwige jeugd. Hij liet ook zien dat de naderende ouderdom een zegen kan zijn. Op de tribunes van het Centre Court zaten dit keer zijn beide tweelingen. ‘De jongens begrijpen nog niet wat ik doe, ze denken dat Wimbledon een leuke speeltuin is’, grapte Federer.

Maar hun vader was zelf het spelende kind, de kampioen die nog volop kan genieten van zijn sport. En dat ook uitstraalt. Federer is niet alleen een formidabele ambassadeur van de tennissport, die hij zelfs als rijpe dertiger nog een nieuwe impuls geeft. Federer is ook in zijn bescheidenheid een bron van inspiratie gebleven. Een levende legende omhelsde zondag op Wimbledon zijn illustere voorganger Rod Laver en kuste de Spaanse oud – kampioen Manuel Santana, omdat hij ook die gewone jongen uit Bazel is gebleven. Een jongen die de wereld voorhield dat je nooit moet stoppen met dromen.”

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Lofzang op Federer

  1. Mack zegt:

    Ik ben gestopt bij Lendl en Becker. Daarna nooit meer tennis gevolgd.

  2. Sjoerd zegt:

    Dan is Mack nog een stuk verder gekomen. Voor mij stopte het voor Becker…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s