De Utrechtse identiteit

De gedachtegangen van mensen zijn vaak ondoorgrondelijk, maar tegelijk ook voorspelbaar. Neem dit geval nou dat een paar weken geleden speelde. Natuurlijk was de definitie, de omschrijving van identiteiten weer in het geding. Geen makkelijker weg dan mensen op hun ziel te trappen of het gevoel te geven dat ze de boot gemist hebben of achtergesteld zijn. Zoals bleek uit de afkeurende reacties die allerwegen opstegen, maar vooral uit het Utrechtse het luidst opklonken naar aanleiding van een nieuwe serie postzegels waarop tien typische Nederlandse lekkernijen afgebeeld stonden. Bijvoorbeeld de Bosse bol, het Fries suikerbrood, de Limburgse vlaai en de Amsterdamse ui. Met daarnaast nog een aantal gerechten waarvan de naam direct verbonden was aan Tiel, Gouda, Drenthe, Groningen, Zeeland en Zwolle. En welke stuk voor stuk in zo’n reeks hun plaats verdienden. Maar daarbij dus wel Utrecht de loef afstaken. Ten onrechte, was in de Domstad te horen.

Omdat daar immers, zo luidde de claim, de oorsprong ligt van de ‘overbekende’ Vockingworst, een grauwkleurige leverworst, waarvan het bestaan buiten de provincie, en zeker in het Bourgondische Zuiden, volslagen onbekend was. Wat de aanklacht, het protest dat zo schril werd aangeheven ongeloofwaardig en zelfs overspannen maakte, maar waarschijnlijk zal zijn voortgevloeid uit misplaatst en overtrokken chauvinisme, die gemankeerde afschaduwing van culturele identiteit die te pas en te onpas, en ook weer bij deze gelegenheid, in het geding wordt gebracht. Maar gelukkig dus niet door iedereen en overal. Want dan hadden de Arnhemmers met hun meisjes, de Edammers met hun kazen, de Hagenaars met hun hopjes, de Deventenaren met hun koeken, om maar eens een paar illustere voorbeelden te noemen, meer reden tot klagen of recht van spreken gehad dan die Utrechters met hun onbekende en daarom waarschijnlijk niet te eten Vockingworst, dat symbool van hun identiteit.

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De Utrechtse identiteit

 1. Emigrant zegt:

  Ach, identiteit. Volgens mij begon het gezeur daarover indertijd met die Bosnische Serviers, of waren het Servische Bosniers? Een normaal mens heeft toch geen identiteit nodig? En zo’n worst al helemaal niet.

 2. Sjoerd zegt:

  Kniesoren zijn het…

 3. Mack zegt:

  Maar een Amsterdamse ui, wat is dat nou weer?

 4. sjogkel zegt:

  Wij hebben hier het ‘Mesteeechter stumpke’, ook een leverworst nog bleker geloof ik dan die Utrechtse worst, hoe smeriger het eruit ziet hoe lekkerder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s