De vrije val van de Avondetappe

Jarenlang was de Tour de France een klapstuk van zomers amusement. Saai en vervelend kwam in het draaiboek niet voor. Geen etappe vormde een zit. Zelfs de ergste wandeletappe werd immers nog opgeleukt door het verslag en het commentaar van Smeets en de Neel, terwijl hun dialogen pareltjes waren in al hun nietszeggendheid. Wie bleef er niet voor thuis en urenlang aan de buis gekluisterd, ook al reed het peloton langzamer dan de seconden voorttikten? En altijd weer de Avondetappe als kers op de taart, met Mart Smeets in al zijn glorieuze en ijdele aanwezigheid, daarbij immer vergezeld door zijn zingende tafeldame Dalida. Een Tourdag zonder hen was niet compleet. Hoe aangenaam en weldadig was die nababbel in die vorm niet, vlak voor het slapen gaan? De perfecte formule voor het nakaarten over zo’n bijzaak die de Tour toch is, relaxed, met een knipoog en voorzien van de vleug ernst en inzicht als dat eens nodig was. Om die boodschap kon Mart Smeets met gemak gestuurd worden, bewees hij gedurende zoveel jaren van ‘zijn’ Avondetappe waarmee hij vele miljoenen een groot plezier deed. Maar aan al het goede moet blijkbaar een eind komen. Het instituut dat het was geworden, blijkt zichzelf in no time te kunnen overleven, omdat de ene presentator nu eenmaal de andere niet is, om over Smeets maar verder te zwijgen.

Hoewel de vrije val die het programma nu ondergaat met gemak had kunnen worden voorkomen als de NOS voor een enkele keer even aan de eigen politieke correctheid voorbij was gegaan. Dan zou er met een Herman van der Zandt tenminste nog gered zijn wat er te redden viel. Wat nu dus vergeten kan worden omdat er kennelijk een vrouw op de presentatiestoel gezet moest worden en Dione de Graaff dus aan de beurt was. Babbelkous en non-valeur of niet. Omdat in de NOS – burelen de rollen nu eenmaal zo worden verdeeld en van der Zandt het moet doen met een bijrol en wat fratsen op de achtergrond mag uithalen. Met als enig gevolg dat de Avondetappe in nog geen week kopje onder is gegaan, eigenlijk dagelijks de eigen overbodigheid laat zien. Waarvan het meest sprekend bewijs de aflevering was op de dag van de spectaculaire bergetappe naar Chambery. Wat bleef het oorverdovend stil, behoudens wat gestamel van oud – wielrenner Rob Harmeling, terwijl er verder uitgebreid gekeuveld werd over aanstormende Nederlandse wielertalenten. Een vreselijk gemiste kans naast alle andere beurten om te excelleren, die net zo werden overgeslagen. Zodat de zouteloosheid nu hoogtij viert en de Avondetappe eigenlijk het beste voorgoed kan worden afgeschreven.

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De vrije val van de Avondetappe

  1. Sjoerd zegt:

    Ik kijk alleen maar naar de tour…

  2. sjogkel zegt:

    Ik vind haar wel meevallen. Even geen mannetjesputter aan die tafel. Van der Zandt mag nog even rijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s