Voorschot op komkommertijd

Officieel is het nog geen komkommertijd. Die gaat komende maandag in. Maar de drang om daar al op vooruit te lopen is kennelijk groot en nauwelijks nog te beheersen getuige het vele non-nieuws dat krantenlezers met name nu al in alle vroegte gepresenteerd krijgen. En waarachtig, elke keer weer moet de verbazingsmodus verder bijgesteld worden als het zoveelste flutartikel passeert. Zonder trouwens een uitzicht dat het ooit eens daarmee ophoudt. Integendeel, het gaat van kwaad tot erger als het ene medium het ander nog probeert over te troeven in niksigheid. Met vanochtend toch wel een voorlopig hoogtepunt in de vorm van de geluidstest voor rolkoffers in de bijlage van de Volkskrant, die uitgemeten werd over twee pagina’s. Onzinnig? Of toch relevant? Nou, blijkens het verhaal dat eraan gewijd werd, wordt er in Amsterdam heel wat af geleden en gaan de inwoners van die stad wel erg zwaar gebukt onder de geluidsoverlast die toeristen met hun rolkoffers veroorzaken. Ze zijn het geratel van de wielen onder die rolkoffers zat, spuugzat. Zo zeer dat het wel ‘talk of the town’ moest worden, dus een aanleiding voor een geluidstest vormde.

Waarvoor de nodige deskundigheid werd gerekruteerd in de persoon van een adviseur van een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in akoestisch onderzoek. Verder schoof de directeur van de Nederlandse Stichting Geluidsonderzoek aan plus een erkend kofferspecialist. Oftewel, hoe van een mug een olifant kan worden gemaakt, dat niets vaak veel meer dan iets blijkt en daarmee alles gewoon belangrijk wordt, althans als een factor als persoonlijke beleving maar stevig in het geding wordt gebracht. Waardoor het geluid dat de rolkoffers van toeristen produceren, zomaar lawaai wordt als er maar lang en vaak genoeg op gelet en naar geluisterd wordt. Met zo’n ridicule test tot gevolg die zo’n non-probleem zo maar een status en gewicht geeft. Want het staat immers twee pagina’s breed in de krant, terwijl de kofferspecialist er nog een schepje bovenop doet door de bevindingen van het onderzoek als een “earopener” te beschouwen. Waarmee de verheffing tot maatschappelijk probleem is voltooid en het eigenlijk nog wachten is op regelgeving, verbodsborden en, als het even kan, op vragen in de Kamer…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Voorschot op komkommertijd

  1. Sjoerd zegt:

    En toch kan ik me er iets bij voorstellen als ik al die mensen met een rolkoffer met daarin hun laptop over de gang hoor lopen. Zet er wat fatsoenlijke wieltjes onder en je hoort niets meer.

  2. dhyan1234 zegt:

    Ik dacht het zelfde toen ik een week geleden s’morgens in alle vroegte een rolkoffer in de straat hoorde rammelen van een (als zodanig geklede) stewardess, wat maken die dingen nog een klereherrie op de straatstenen. Dus ik geloof het niet ik heb gezien en gehoord dat het zo is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s