Een kwestie van identiteit

Elke dag krijgt schrijver Arnon Grunberg op de voorpagina van de Volkskrant ruimte voor een gedachte of kanttekening. Ze zijn wisselend van kwaliteit en nogal veranderlijk in relevantie en steekhoudendheid. Het neemt niet weg dat hij zo nu en dan de spijker danig op de kop weet te slaan. Vandaag ook weer, met de volgende tekst:

“Als je denkt dat buitenlanders het probleem zijn, is de EU je probleem”, zei Jonathan Faull, voormalig Brits topambtenaar bij de Europese Commissie, tegen Marc Peeperkorn, maandag in de Volkskrant. Faull benadrukt dat het niet de vermeende fouten van de EU zijn, maar het bestaan ervan an sich dat de nationalisten een doorn in het oog is. Recentelijk verweet een vriendin me dat ik ‘post-identiteit’ was. Inderdaad wens ik mij niet te laten voorstaan op wie ik ben of zou zijn; Nederlander, Jood, man. Het gaat om wat je doet met de kaarten die je van de dealer hebt gekregen. Waarom zou je trots zijn op het toeval? Sommigen menen dat de mens nooit zijn identiteit mag of kan relativeren. Dat is geen analyse, veeleer een excuus voor eigen gemakzucht.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s