Bij de winst van Tom Dumoulin

Het winnen van de Giro d’Italia door Tom Dumoulin is een prestatie die niet hoog genoeg kan worden aangeslagen. Om vele redenen. Allereerst is het al meer dan bijzonder dat een renner van pas 26 jaar in zo’n grote, drie weken durende wielerronde als eerste eindigt. Er zullen maar heel weinig coureurs in de wielergeschiedenis te vinden zijn die dat Tom Dumoulin kunnen nazeggen. Wat zijn prestatie des te imponenerender maakt, is dat deze honderdste editie van de Giro een zwaar etappeschema kende, met veel bergritten, en daarnaast een hoog gekwalificeerd deelnemersveld, waarin in feite van de grote coureurs alleen Contador en Froome ontbraken. Het verloop van de koers was bovendien zo, door het opvallend presteren van Tom Dumoulin in een tijdrit halverwege, dat de azen in het peloton, de kanshebbers op de eindzege, Nibali, Quintana, Pinot, nadien en vooral in de Alpen – en Dolomietenritten, gesteund door hun ploegen juist tegen Tom Dumoulin gingen rijden, hem voortdurend op achterstand probeerden te zetten. In welke opzet zij uiteindelijk dus niet slaagden, ook door het krachtig verweer van Dumoulin. Waarmee hij zijn talent en klasse als all round – wielrenner verried, maar ook zijn persoonlijkheid opvallend liet zien. En wel zodanig dat in hem een nieuwe ‘patron van het peloton’ te herkennen viel, een opvolger van Hinault, Merckx, Anquetil, Indurain. Want dat hij dat wordt, staat gezien zijn intelligentie en leerbereidheid als een paal boven water.

Geen twijfel over mogelijk dat zich in de persoon van Tom Dumoulin een nieuw tijdperk in het wielrennen heeft aangekondigd. Tegen die achtergrond was de analyse in de Volkskrant van vanochtend nogal dunnetjes. Zelfs erg zuinig omdat de Giro toch min of meer als een tweederangs koers werd weggezet, die over het algemeen gewonnen zou zijn door renners die later in de Tour de France geen enkele pot konden breken. Een ronde die volgens de schrijver een monument zou zijn vergeleken met de Giro d’Italia ondanks dat het parcours van die laatste ronde stukken veeleisender was dan dat van een doorsnee Tour de France. Maar ja, louter enthousiasme om een unieke prestatie schijnt ook weer verdacht te zijn, terwijl de nuance heilig is, zullen we maar zeggen. Vandaar zo’n tegengeluid dat typisch bij de marge van zo’n gebeurtenis hoort. Zoals ook al die Maastrichtenaren daar meteen in plaats namen toen zij zich haastten te verklaren dat de winst van Tom Dumoulin goed voor Maastricht was, dat Maastricht door hem op de kaart was gezet. Een staaltje van bewustzijnsvernauwing. De wereld op zijn kop. Een bijverschijnsel dat voorlopig zal blijven bestaan, met een Tom Dumoulin die alleen maar groter gaat worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Bij de winst van Tom Dumoulin

 1. Mack zegt:

  Ik herinner mij alleen dat je de prestatie van max verstappen maar overgewaardeerd vond. Waarom deze niet?

  • robschimmert zegt:

   Nou zeg, het winnen van een algemeen klassement na 21 etappes is waarachtig echt wel wat anders dan een enkele Grand Prix van net twee uur. Wieleretappes plegen meestal vier, vijf uur te duren. Dus het gaat om prestaties van echt verschillende orde. Alleen al rekenkundig gezien….

   • Mack zegt:

    De prestatie van Max was toch unieker te noemen. Daarbij Giro is geen Tour de France, dus de topfavorieten waren er niet bij. Ik denk dat het puur met jouw liefde voor het wielrennen te maken heeft.

    • Mack zegt:

     Daarbij, de F1 is anderhalve uur volle bak. Zo’n etappe laat je je eerst meevoeren door je knechten en het laatste kwartier mag je los. Of denk ik er nu te eenvoudig over?

    • robschimmert zegt:

     Foute gedachten! De Giro en de Vuelta zijn uit sportief oogpunt bezien stukken zwaarder. Echter, de TdF is publicitair interessanter. Vandaar dat de grote jongens daar gewoonlijk liever hun opwachting maken, hoewel de bezetting van de Giro dit jaar absoluut van topniveau was. Formule 1 is dus anderhalve uur volle bak. Welnu, de Giro kende ook dit jaar weer zeven, acht bergetappes waarin de renners dus van begin tot eind aan de praat waren in beklimmingen en afdalingen, vijf, zes uur lang. Zonder hulp van knechten, maar wel vijftien, twintig kilometer lang klimmen tegen percentages van acht, negen procent over de volle lengte. Ben je wel eens tegen de Cauberg op gefietst? Dat is dus kinderwerk vergeleken met de beklimmingen in de Giro, Vuelta of de TdF, die twintig tot vijfentwintig keer zo lang zijn, tegen dezelfde percentages of steilte. Dus gaat wat mij betreft een vergelijking met het presteren van Max Verstappen absoluut niet op.

    • Mack zegt:

     Toch onderschat je Max, zijn prestatie en zijn talent. Om als Nederlander in de F1 te presteren zul je van hele goede huize moeten komen, omdat je als Nederlander eenmaal niet interessant bent voor de reclamejongens. Bij fietsen is dat minder interessant omdat ze allemaal met hetzelfde materiaal rijden en de sport goedkoper is. De kans dat je als Nederlander daar kunt presteren is groter. En de race duurt anderhalf uur, waarbij je concentratie niet mag verslappen, je moet kwalificaties rijden, je lichaam moet ijzersterk zijn, en om dan een race te winnen moet ook nog eens alles meezitten. Alleen al dat je bij zo’n topteam komt gebeurt al nooit.

 2. Sjoerd van bVision zegt:

  Ik vind het een prima prestatie die Tom daar heeft neergezet. Hij heeft daar iedereen een poepje laten ruiken…

 3. Ximaar zegt:

  Sagan, Valverde, Geesink, Kittel en Cavendish ontbraken eveneens. Dat geeft aan dat een aantal ploegen niet in de sterkste opstelling komen. Helaas is dat al jaren zo omdat de Giro te dicht op de TdF zit. Die afstand vergroten zal misschien niet mogelijk zijn, maar misschien is het iets om de 3 grote rondes een paar dagen in te korten en van die 3 een Tour d’Euope klassement te maken.

  Toch doet het weinig af aan de prestatie van Dumoulin, zeker als je bedenkt dat zijn ploeg een stuk zwakker was dan die van Quintana. Het duurt nog wel even eer ie Marianne Vos heeft ingehaald, Zij won de Giro 3x en de TdF 1x.

 4. robschimmert zegt:

  @ Mack:
  Ik heb respect voor de prestaties van Verstappen, die mij echter minder aanspreken omdat ik niets heb met het Formule 1 – circus. Misschien is dat wel de crux en tegelijk ook de verklaring dat een vergelijking van hem met Tom Dumoulin zoiets is als het vergelijken van appels met peren. Wat het halen van een gelijk onmogelijk maakt.

  • Ximaar zegt:

   @Rob en Mack: Auto-, motor- en paardrijden zijn voor mij passiever dan fietsen met trapondersteuning. šŸ™‚

   • Mack zegt:

    @Ximaar: ik kan je verzekeren dat als je tien minuten kart, en je bent niet getraind, dat je er kapot uitkomt. Fietsen met trapondersteuning is constant uitrusten.

    @Rob: ik wil ook niets afdoen aan Tom Dumoulin, het stak me alleen nog dat jij toen een logje schreeft over dat de prestaties van Verstappen zo overgewaardeerd waren. Dat was meer mijn insteek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s