Volksfeest in Rotterdam

Op het aanstaande kampioenschap van Feyenoord valt totaal niets af te dingen. Het is dik en dik verdiend nadat de Rotterdamse club gedurende de hele competitie tot nu toe, d.w.z tweeëndertig speelronden lang, de koppositie in de rangschikking heeft ingenomen. Laat dat vooral duidelijk zijn. Zoals het ook begrijpelijk is dat de omvangrijke supportersschare enthousiast is over dat naderende succes. Waarbij met dat onsje extra daarin niks mis is na zoveel jaren, achttien welgeteld, wachten op de begeerde landstitel. Alleen, en daar gaan we weer, het lijkt toch weer teveel gevraagd om in dat enthousiasme maat te houden. Het moet toch iets met de tijdgeest te maken hebben dat bij dit soort gelegenheden de emoties alle proporties te buiten gaan. Want hoewel het maar om een simpel spelletje gaat, blijkt het zo maar wissels te kunnen trekken op gevoelens die vooral met identiteit te maken hebben. De dringende behoefte om ergens bij te horen wordt met zo’n kampioenschap kennelijk gekroond.

Blijft echter de vraag staan of het allemaal niet een onsje minder kan, daar in Rotterdam, waar wel een kwart miljoen supporters wordt verwacht om hun favorieten in het hartje van de stad, op de Coolsingel, te huldigen. Alsof zo’n voetbalsucces de hoogste urgentie vertegenwoordigt in het hedendaags maatschappelijk leven, zou er allicht gedacht kunnen worden bij zo’n massale opkomst. Met daaropvolgend de logische vraag of het niet een teken des tijds aan het worden is dat dit soort bijzaken tot hoofdzaken worden verheven, waar de dingen die er het meeste toe doen, nauwelijks nog de aandacht krijgen. Waarmee de neergang van onze beschaving zich sluipenderwijs en zonder dat het nog opvalt inzet, is weer zo’n gedachte en kanttekening tegelijk bij de collectieve hysterie die zich van Rotterdam meester maakt en welke eigenlijk nog vergoelijkt wordt omdat ze voortvloeit uit frustratie over dat zo lang ontbeerde voetbalsucces, zonder welke horden mensen niet meer schijnen te kunnen. Wat dus wat mij betreft helemaal niet normaal gevonden hoeft te worden. Laat staan dat ook hier weer een volksfeest van gemaakt zou moeten worden. Alsof er daar namelijk al niet genoeg van zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Volksfeest in Rotterdam

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Ik meen mij hier een logje te herinneren dat voorspelde dat de Amsterdammers kampioen zouden worden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s