Leve de democratie!

Het begrip ‘democratie’ blijkt meer en meer aan slijtage onderhevig. Er wordt tenminste links en rechts een flink potje gemaakt van de toepassing van de spelregels die er nu eenmaal bij horen. Om nog maar te zwijgen van wat er zo al onder die minst slechte staatsvorm, die ze heet te zijn, wordt verstaan. De laatste tijd kan het wat dat aangaat echt alle kanten op gaan. En ook nog eens zonder blikken of blozen. Moraliteit en cynisme vallen samen, omdat het doel de middelen heiligt en het democratisch proces dan in de meest ruime zin van dienst kan zijn. Mogelijkheden genoeg om haar te misbruiken. De voorbeelden liggen voor het oprapen en hoeven niet eens in de geschiedenis gezocht te worden. Zelfs niet in de meest recente. De wereld van vandaag is er rijkelijk mee gevuld zonder dat er nog van opgekeken wordt. Met Europa, of de directe omgeving ervan, als het pijnlijk podium van dit verval. Alsof er op dit continent nog niet genoeg historische vergissingen zijn begaan en er van die fatale fouten helemaal niets is geleerd. Neem zo’n eerste man in Hongarije, Orban, die waarachtig om geen enkele smoes meer verlegen zit om de democratie in zijn land een paar kopjes kleiner te maken. Gelegitimeerd. Dat ook nog. Omdat hij in het parlement een tweederde meerderheid van de Hongaren via de stembus heeft gekregen. Alsof zijn volk heeft gezegd dat hij ongebreideld zijn gang kon gaan en dus de bijl aan de wortel van de grondwettelijke vrijheden mocht zetten. Want dat gebeurt er dus bij een EU – partner van ons.

Met in het spoor ervan een Poolse regering die eenzelfde weg gaat want ook de absolute meerderheid van de Polen in het stemhokje heeft verkregen. En omdat goed voorbeeld ook goed doet volgen, hoewel hem wat streken, trucs, lagen en listen niks bijgebracht hoeft te worden, kan in dezelfde adem Erdogan genoemd worden, die zijn volk, de Turken, ook naar de stembus joeg om zijn presidentschap van de macht te voorzien, die hem het meeste kon behagen. Met opnieuw de rechtvaardiging daarvoor in het democratisch middel van het referendum, de volksraadpleging. Machtsmisbruik in optima forma, die zelfs nog overtroffen kan worden. Want het bontst van allen maakt Theresa May, premier van het Verenigd Koninkrijk, het wel, als zij het bestaat om vervroegde verkiezingen uit te schrijven omdat haar partij er zo goed voor staat in de polls, waar haar tegenstanders op verlies en achterstand staan. Waarmee de door de peilingen geboden gelegenheid de dief maakt, welke belichaamd wordt door Theresa May, die de democratie aldus stijlloos achterover drukt om er vooral beter van te worden, terwijl de Britten ook nog eens kunnen fluiten naar de zogenaamde vrijheid van verkiezingen, die immers uitsluitend gebruikt worden om al ontstane minderheden, oppositiepartijen, als de polls geloofd mogen worden, nog verder de hoek in te drukken, ofwel de mond te snoeren. Zo wordt de democratie, alsof het niks is, om zeep geholpen, de nek omgedraaid. Leve de democratie!

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Leve de democratie!

  1. sjogkel zegt:

    Goed punt, zorgelijk.

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Het zijn inderdaad geen frisse praktijken… Die worden wel ondersteund door de onvrede van de bevolking op dit moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s