Hol nationalisme

Wanneer de eigen voortreffelijkheid en nog meer het volle besef ervan de maatstaf is om alles dat anders is, te beoordelen, dan is het natuurlijk heel snel afgelopen met mogelijkheden tot internationale samenwerking of om gezamenlijk met elkaar op te trekken in Europees verband. Want dan is het idee dat het eigen volk eerst aan de beurt komt, de enige zekerheid en norm tegelijk. Misplaatst of niet, linksom of rechtsom, maar een andere weg is dan niet meer denkbaar. Met de dolste en onmogelijkste afwijkingen en variaties tot gevolg, die alleen maar de vraag blijven oproepen of het nog gekker kan. Kijk en lees de gedachtenkronkels en – capriolen die onder de paraplu van de gezamenlijkheid, van de EU ten beste worden gegeven en die dan ook nog geslikt moeten worden omdat het uit de koker van andere Europeanen komt. De gewone burger heeft dan nog het geluk dat hij de andere kant op kan kijken en de schouders mag ophalen. Maar je zal toch als verantwoordelijk bestuurder of parlementslid in Brussel verkeren en dan opgezadeld worden met al die larie die bijna dagelijks uit alle Europese hoeken en gaten de wereld in wordt gestuurd. Dan zit je nog nauwelijks gebakken met je weliswaar goed betaalde opdracht om wat van die Europese eenwording en samenwerking te maken. En ben je niet te benijden als er van je verwacht wordt om die voortdurende apekool serieus te nemen.
                                                                                                                                                                                                   Met voorop de Engelsen die bij monde van die geschifte idioot van een Farage hebben begrepen dat ze beter kunnen opdonderen om hun eigen boontjes te gaan doppen. Ze verdienen ook niet beter als dat soort mafketels de stem van het volk mag vertolken. Maar daar is het niet bij gebleven. Want de Hongaren lijken onder leiding van Orban ook al op hol geslagen, zoals ze in volle vaart de democratie aan het uitverkopen zijn en daarmee de uitgang van Europa tegemoet gaan, richting Poetin in Moskou. Gevolgd door Marine le Pen die de Fransen ook wat graag die kant op wil sturen, daarbij niet gehinderd door enig historisch besef of schrik voor politiek avonturisme. En Nederland zou Nederland niet zijn als het ook niet een paar van die malloten had voortgebracht voor wie het eigen gelijk en de vermeende Nederlandse voortreffelijkheid veel hoger aangeschreven staan dan het nationaal belang dat toch in het groter Europees geheel gezocht moet worden. Maar niet volgens Wilders en Baudet die de tijdgeest beweren te representeren. En die zou in de richting wijzen dat we onze kracht bij onszelf moeten zoeken, omdat wij Nederlanders zo goed zijn gezien onze prestaties in het verleden. Mooie woorden en praatjes voor de vaak, en vooral dezelfde holle frasen als die Engelse mafkees Farage met succes verkocht, maar die hier geen navolging zullen krijgen. Omdat we in Nederland zo slim zijn om niet in het verleden te leven.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s