Terechte bijval voor Trump?

De instemming en bijval die na de Amerikaanse vergeldingsaanval op een Syrische luchtmachtbasis in veel Westerse hoofdsteden opklonk, stemt tot nadenken. Evenzeer als de geweldige draai die de Amerikaanse president Trump in drie dagen tijd in zijn opvattingen maakte om vervolgens haast spontaan en impulsief te besluiten tot het afvuren van die 59 kruisraketten. Of die daad nou zoveel enthousiasme verdient, is hoogst twijfelachtig. Allereerst wordt het hele Syrische probleemveld er nog onoverzichtelijker op, nu de volgende powerplayer, Trump, zich daar aandient. En op een andere plaats dan waar zijn tegenspeler, Rusland, zich bevindt, namelijk recht er tegenover. Met minstens zo dubieuze bondgenoten aan zijn zij. Maar wat des te verontrustender is, dat is de persoonlijkheid van Trump, die zich kenmerkt door grilligheid, onvoorspelbaarheid die niet te controleren en te remmen lijkt door ervaring en enige redelijkheid in de kringen rondom hem.
                                                                                                                                                                                                       De narcist in hem laat zich niet tegenhouden, zal, als er al twijfels bij hem zijn, zich alleen maar aangemoedigd voelen door alle bijval en applaus die direct na zijn besluit tot vergelding van de gifgas-aanval alom opklonk. Hij zal zich daardoor alleen maar bevestigd weten in zijn eigenwaan en – dunk en dus waarschijnlijk helemaal niet meer af te krijgen zijn van de weg die hij inslaat, overtuigd van de wijsheid die hij in pacht heeft. En het is juist dit aspect, die massale bijval en het heilloze effect ervan op de persoon die Trump is, dat in alle berichtgeving, analyses en commentaren volledig heeft ontbroken en daarom juist zo verontrust. Want wie zegt er waar Trump ons, de wereld in zijn volgende stap heen voert en wanneer dat gaat gebeuren? Wat hangt er ons nog meer aan onverwachte verrassingen boven het hoofd met deze president, die zo te zien geen boodschap heeft aan de zekerheden en veiligheid die mensen zo graag willen koesteren?
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Terechte bijval voor Trump?

 1. Sjoerd van bVision zegt:

  Een Kwalitatief Uitermate Teleurstellende actie.

 2. Mack zegt:

  Ik was het er volledig mee eens, en laat me daarbij niet leiden door negatieve gedachten over het karakter van Trump. Zo’n gifgasaanval kan niet, en laat die Russen ook maar eens een toontje lager zingen.

  • robschimmert zegt:

   Op zich vond ik het ook in orde. Maar het laat onverlet mijn huiver voor de consequenties van de massale bijval. Want wat is het effect ervan op de dadendrang van Trump, die is zoals hij is? Stapt hij hierdoor in het vervolg ook gemakkelijker over zijn eigen rode lijn?

   • Mack zegt:

    Dan veroordeel je meer de bijval dan de actie. Men had zich dus meer op de achtergrond moeten houden? Tegenstanders van Trump grijpen ook alles aan om zich niet op de achtergrond te hoeven houden, dus ik weet niet of dat zo fout is.

 3. sjogkel zegt:

  Ik vond Nieuwsuur wel interessant, daar zat Jaap de Hoop Scheffer, onze eigen ‘Noord Atlantische wonderboy’ hij leek in zijn nopjes met deze plotselinge ommezwaai, voor hem moet de pulistische toenadering tot Poetin nml. een nachtmerrie zijn geweest.
  Het populisme is in het Witte Huis verzwakt, het schijnt dat de schoonzoon er niets van moet hebben. Het toont weer eens de banaliteit, de irrationaliteit en de onberekenbaarheid van wereldleiders, ons dagelijks nieuws staat er bol van. De mens is ieen onverbetelijk wezen, van hoog tot laag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s