Een beschavingsoffensief?

Als het Sociaal Cultureel Planbureau geloofd moet worden, is de beschaving in Nederland weer uitgebroken en heeft ze het op een waar offensief gezet. Want niets is momenteel zo aan de orde als de aloude normen en waarden en het herstel ervan. Goed nieuws kan het gerust genoemd worden als zo’n gezaghebbend instituut met zoveel nadruk en feitenmateriaal bij de hand beweert dat het Nederlandse volk op de schreden van de fout ingeslagen weg aan het terugkeren is. Hoewel het wel zelf gezien moet worden, voordat het allemaal echt geloofwaardig wordt. Oftewel, laat de dag niet geprezen worden voordat het avond is. Immers, die ene zwaluw, SCP, maakt absoluut nog geen zomer. Want hoezo beschavingsoffensief? Wie wel eens in de spits op een spoorstation heeft gestaan, weet wel beter als hij ooggetuige is geweest van de strijd die er wordt geleverd tussen in – en uitstappers. Wat een zitplaats voor een treinreis van een kwartier al niet vermag en aan driften losmaakt. Om nog maar te zwijgen van zo’n eenmaal verkregen zitplaats in tram of trein. Want geen denken aan dat die ooit zal worden afgestaan aan een hoogbejaarde, zwangere of gehandicapte medereiziger Integendeel, dat wordt hoogstens als een gebaar beschouwd dat getuigt van wereldvreemdheid. De snelwegen zijn evenmin plekken waar de beschaving, de empathie tot het repertoire behoren van de daar vertoevende automobilist, die als uitsluitend doel heeft om zo spoedig mogelijk op zijn bestemming te komen, dus zonder plaats voor elk bijkomend sentiment.
                                                                                                                                                                                                   Want zo zijn daar de manieren, waardoor anderen en medeweggebruikers het dus ook maar moeten uitzoeken. En wat te zeggen van de wellevendheid in het maatschappelijk verkeer, waar geduld steeds vaker en vooral eerder op de proef wordt gesteld zodra iemand het woord heeft om zijn verhaal te doen? En om dat dan af te maken is in dit tijdgewricht een hele prestatie geworden, met meer en meer de wederzijdse hoge toon tot gevolg. En een laatste voorbeeld dat die twijfel over dat vermeend beschavingsoffensief voedt, is ook weer in het verkeer te vinden en wel op die plaatsen waar sluisjes zijn gevormd, die met name automobilisten door middel van rode en zwarte pijlen op verkeersborden dwingen om voorrang te geven of te nemen. Nou, dat geven schiet er in de praktijk nogal eens bij in omdat de haast en de blik op oneindig daar praktisch als enigen leidend zijn. Deze vijf voorbeelden zijn maar een greep uit de ongebreidelde verzameling botte en onbehoorlijke gedragingen die alleen maar lijken toe te nemen en zich ook weer telkens anders voordoen. Tot wiens verwondering en verontwaardiging niet? Waardoor het maar moeilijk geloven is in de stoutmoedige bewering van het SCP, dat natuurlijk wel alle respect verdient voor haar hopelijk toonzettend optimisme.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een beschavingsoffensief?

  1. sjogkel zegt:

    Gelukkig ergeren we ons nog aan het gedrag van anderen. Het zelf iets moeten inleveren van onze bevochten ‘vrijheid’, is een hele moeilijke, temeer ons samenleven gebaseerd is illusies.

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Wij zijn ook maar mensen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s