Omroep Max en de pensionados

Omroep Max wordt weer eens hartelijk bedankt voor de zoveelste herbevestiging van het stereotiep waarin de Nederlandse 65 – plusser die op vakantie gaat, zou moeten passen. Als de beelden die in “Wij zijn er bijna” van getoond worden, tenminste geloofd moeten worden. Als leeftijdgenoot zit je er namelijk tenenkrommend naar te kijken en krijg je het gevoel dat je een lachspiegel wordt voorgehouden. Zo vertekend en vervormd wordt een werkelijkheid weergegeven die onmogelijk als maatstaf gelden mag. Want hoe verleidelijk zo’n serie uitzendingen ook is en hoe gemakkelijk de kijker er door beïnvloed wordt, omdat de beelden immers voor zichzelf zouden spreken, er zal toch niemand geloven dat iedere pensionado zijn Zwitserleven – gevoel zo inhoud geeft. Nog afgezien van het feit dat niet iedere 65 – plusser een caravan of camper bezit, waardoor de representativiteit van het getoonde al op zijn minst dubieus is, omdat het hier toch om een beperkte doelgroep gaat. Waarin de Hollandse kost voorop staat, aardappels dus dagelijks worden geschild en gekookt en samen met bijvoorbeeld een bloemkool en een cotelet de gangbare kost is, ook al is men duizenden kilometers van huis.
                                                                                                                                                                                                 En natuurlijk is properheid in zo’n groep deugd nummer 1. Wat zoveel betekent dat het huisje op wielen toch wel om de dag gestofzuigd wordt en het uitwendig een gedegen poetsbeurt krijgt en als het even kan ook geregeld in de was wordt gezet. Toppunt van het amusement is het dagelijkse jeu-de-boules, dat – vaste prik – steeds voor het avondeten gespeeld wordt. Ieder zijn meug. En wie van kneuterigheid en oubolligheid houdt, moet zich daar vooral in verliezen, zoals het ook gerust in beeld mag worden gebracht. Als dat maar niet het misverstand oproept dat die hele grijze golf zo is en niet meer beter kan. Wat zeker niet uitgesloten is, omdat de tv – kijker zich graag amuseert en dus ongefilterd opneemt, met de grote kans dat zulke beelden voor zoete kook worden geslikt en zo dat stereotiep ontstaat of herbevestigd wordt, waardoor je als leeftijdgenoot voor het gemak in diezelfde categorie wordt gerangschikt. Wat mij dus een ware gruwel is en de reden vormt voor de dank die hiervoor tot Omroep Max werd gericht.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Omroep Max en de pensionados

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Ik vind dit nog erger dan achter de geraniums zitten…

  2. Heeft jouw tv geen “uit-“knop?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s