Leve de zomertijd

Vijf dagen nadat de zomertijd weer van kracht is geworden, zal het bio – en slaapritme van iedereen wel weer op orde zijn, los van de notoire klagers die altijd wat te mekkeren willen hebben, dus ook bij deze omstandigheid vermoedelijk de nodige weken met zo’n jetlag-gevoel te kampen zullen hebben. Of zou het iets zijn van een opspelende behoefte aan aandacht? Er kan maar het beste verder geen acht op worden geslagen, gegeven de zekerheid dat ook dit wel weer spoedig over gaat en er kennelijk bij schijnt te moeten horen. Waarmee eigenlijk de enige negatieve kant van de zomertijd is genoemd, omdat er verder eigenlijk geen bezwaren aan verbonden zijn, bij mijn weten tenminste. Ik ervaar dat uur langer licht in de avonduren als een bevrijding uit die wurgende greep van de winterse duisternis, zelfs zozeer dat het bij mij zo langzamerhand de vraag oproept waarom er nog altijd een zomer – en wintertijd is. Waarbij, als ik het mij goed herinner, de wintertijd onze eigenlijke tijd is en dat er op enig moment, mogelijk zo’n veertig jaar geleden, besloten is om in Europa de zomertijd weer in te voeren om daarmee een bijdrage te leveren aan energiebesparing.
                                                                                                                                                                                                   Of dat doel ooit gehaald is dan wel of het als zodanig nog leeft, durf ik ten zeerste te betwijfelen. Geen haan die er, denk ik, in die zin nog naar de betekenis van de zomertijd kraait. Maar als het dan toch over zin of doel ervan gaat, kan tegelijk de vraag gesteld worden of het niet zinniger is om die zomertijd gedurende het hele jaar te handhaven. Er worden dan toch wel zeker twee vliegen in dezelfde klap geslagen. Want langere dagen, langer licht, kortere avonden, ook in de winter, zullen niet alleen bijdragen tot ieders welzijn en gezondheid, maar ook, als dan toch dat oorspronkelijk uitgangspunt wordt vastgehouden, tot nog meer energiebesparing leiden dan nu wordt gerealiseerd met de halfbakken regeling waarin zomer – en wintertijd elkaar aflossen. En als er dan nog een bijkomend voordeel genoemd mag worden, dan is het toch die aangename bijkomstigheid dat we dan ook verlost zijn van dat halfjaarlijkse rituele geklaag over klokken en bioritmes die dan verstoord worden bij al diegenen die opeens beweren fijngevoelig te zijn, maar gewoon lekker een potje willen zeuren.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Leve de zomertijd

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Laten we in ieder geval een heel jaar allemaal dezelfde tijd hanteren en of dat zomer of wintertijd moet worden laat ik in het midden… Alhoewel mijn tijd de wintertijd zou zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s