Een ondergang in Sofia

Nadat reeksen van vaderlandse politici de afgelopen weken desgevraagd – want het is ten slotte hun beroep – daarvoor aan de beurt waren geweest, heeft zich gisterenavond een nieuwe pispaal voor het Nederlandse volk aangediend. Die waarschijnlijk de komende 24 of 48 uur als zodanig zal fungeren dan wel met zijn kop op het hakblok gelegd zal worden, voordat hij de papieren krijgt. En terecht natuurlijk na een dergelijke wanprestatie van het Nederlands voetbalelftal waarvoor hij als bondscoach de eindverantwoordelijkheid droeg. Het was werkelijk niet om aan te zien wat Danny Blind zijn elf spelers op de Bulgaarse grasmat liet leggen. Waarmee alleen al werd aangetoond hoe diep het Nederlands voetbal heeft kunnen zinken. Geen schijn van een kans tegen de nummer 71 van de wereld. Met als gevolg dat we niet eens meer tot de subtop gerekend zullen worden, maar waarschijnlijk geschaard worden in het rijtje van landen als Finland, Luxemburg en Cyprus. Zo snel kan een Werdegang in nog geen drie jaar tijd na een finaleplaats op het WK Voetbal dus gaan. Met de kop van Blind die dus nu onvermijdelijk rolt, hoewel dan nog altijd niet alles is gezegd. Want is het niet zo dat een coach langs de lijn zit, weliswaar tactische lijnen uitzet, maar dat de elf spelers het wel moeten doen?
                                                                                                                                                                                                      Welnu die elf die tegen Bulgarije van start en aan de slag mochten gaan, hebben het finaal af laten weten en zijn met een dodelijke klap door de ondergrens van onvermogen gezakt. Dik betaalde profs, waarvan het merendeel al te goed werd geacht voor de Nederlandse competitie, dus vet in het buitenland ging cashen. En meestal met succes in de respectievelijke competities en ook nog eens niet bij de geringste clubs waar ze vaker als vaandeldrager fungeerden. Zoals aanvoerder Robben bij Bayern München, Dost als topscorer in de Portugese competitie, Wijnaldum die de openbaring in de Engelse Premier League heet te zijn, Sneijder bij Galatasaray in Istanbul, Strootman bij AS Roma, Daley Blind en Martins Indi die hun partij ook in de Premier League mee blazen en Quincy Promes die de ster van Spartak Moskou is. Voorwaar dus niet de eerste de besten die Nederland gisteren in Sofia mochten vertegenwoordigen, maar er openlijk en opzienbarend met de pet ernaar gooiden, er werkelijk niets van bakten en onze reputatie als voetballand naar de andere wereld hielpen. Zonder gevoel voor hun verantwoordelijkheid, maar wel rijkelijk gehonoreerd. Ook weer voor dit optreden, waarvoor ze eigenlijk geld hadden moeten meebrengen, al was het om zo de afkoopsom van Danny Blind te financieren. Omdat zij als enigen de hand in zijn ondergang en ontslag hebben gehad.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een ondergang in Sofia

  1. Mack zegt:

    Tja, we zijn diep weggezakt. Net zoals drie jaar na 1978, toen waren we ook absoluut nergens meer. Het is niet aan mij een schuldige aan te wijzen. Dat doet Bert Maalderink wel.,

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Ik heb dus niets gemist…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s