De EU 60 jaar

Op de volgende column die vanochtend in Dagblad de Limburger te lezen was, is volgens mij niets af te dingen. Vandaar dat ik hem hier integraal overneem, met de bloemen voor de schrijver ervan, Gerard Kessels:
                                                                                                                                                                                            “De brandweer zal geen vreugdevuren hoeven te blussen. Restaurants zullen geen extra porties Brussels lof aanbieden. Het zestigjarig bestaan van de Europese Unie morgen zal geruisloos voorbij gaan. Dat is jammer en niet terecht. Ik blijf het zeggen: groter geluk dan de EU is ons niet overkomen. Nooit was het hier zo lang rustig, veilig. Maar vrede en welvaart hebben van ons geen dankbare, tevreden burgers gemaakt. Onze voorspoed is achteloos geïncasseerd als vanzelfsprekend. We zijn verwend, zien niet meer wat we hebben. Ik sta vandaag op de preekstoel. Een enkele keer moet dat. Dit continent heeft in twee wereldoorlogen ongekende verschrikkingen meegemaakt. Na de horror krabbelden we op. We kregen de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Met dezelfde grondstoffen waarmee we elkaar eerst uitroeiden, legden we de basis voor langdurige vrede en welvaart. Een briljant idee.
                                                                                                                                                                                                   En uit die EGKS groeide met het Verdrag van Rome in 1957 dat wat nu de Europese Unie is. Het idealisme van toen lijkt lichtjaren geleden. Een gure wind waait. Ikke, ikke. Ach, volgende week zal geen oorlog uitbreken, al weet je het nooit. De wijze waarop machten in elkaars ICT – systemen zitten te wroeten, is doodeng. Maar over de hele linie wordt de toon schriller, scherper. Confrontatie is in, compromis is uit. Iedereen kent het rijtje: Trump, Brexit, Wilders. Zeker, de jubilaris van morgen is lang niet perfect. De volmaaktheid zal nooit volledig greep krijgen op de EU. Brussel is als een barokke kathedraal. Alle overdaad, alle gepriegel, verhindert ons de grote lijn te zien. En die deugt, is goed. Juist nu. Ik sluit mijn feestrede graag af met dit. Koester vooral eigen stad en streek, maar besef tegelijkertijd dat heel veel anderen nodig zijn om te houden wat we hebben.”
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De EU 60 jaar

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Voor mij hadden ze er ook een feestje van kunnen maken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s