Arrogantie in Nuth

De arrogantie van de macht heb ik nooit aan den lijve ondervonden. Althans, macht heb ik nooit in die vorm ervaren. De orde van de dag was meestal voor mij zo dichtbij dat die relevanter was dan dat ik me gevangen voelde in en door de arrogantie van de macht. Wat achteraf bezien wel zo prettig was omdat het me een hoop stress en frustraties heeft bespaard. En als ik er toch last van heb gehad, dan was het zo kortstondig en kennelijk niet zo hevig waardoor ik al snel mijn zinnen kon verzetten. Gelukkig, zal ik maar zeggen en met des te meer overtuiging, nu ik recent in aanraking ben gekomen met bestuurlijke machtsuitoefening op lokaal niveau, welke niet cynischer kon zijn. De repressieve tolerantie kwam ineens weer tot leven. Wat zoveel betekent dat de burger vooral het idee gegeven moet worden dat hij inspraak heeft, iets mag zeggen en bij een gemeente – of provinciaal bestuur een luisterend oor mag verwachten, zonder dat ook tot invloed leidt. Macchiavelli en Herbert Marcuse blijken duidelijk school te hebben gemaakt in het gemeentelijk apparaat van Nuth, in haar ambtenarij, maar ook bij wethouders en raadsleden. Wat speelden ze hun spel met de burgers opnieuw voortreffelijk en uitgekookt toen er verzet binnen de gemeentegrenzen begon te ontstaan tegen het op een achternamiddag en buiten ieders zicht aangenomen ontwerp van fusie met twee buurgemeenten, Schinnen en Onderbanken. Verzet dat uitmondde in massaal gesteunde petities en uiteindelijk in bijna 1300 zienswijzen waarin individuele burgers hun bezwaren kenbaar konden maken tegen het ontwerp van de herindeling.
                                                                                                                                                                                              En daar moest de gemeente Nuth dus wel wat mee, hoewel de herindelingstrein ondanks dit protest gewoon voortdenderde. Er moest geantwoord worden, nog voor de raadsvergadering van 28 maart waarin het herindelingsontwerp definitief vastgesteld (=goedgekeurd) zou worden. Welnu, dat antwoord kwam, maar op een manier waardoor geen enkele burger zich recht zal voelen gedaan. Er werd een zogenaamde zienswijzennota opgesteld die aan ieder die dus zo’n bezwaar had ingediend, werd toegezonden. Niks geen persoonlijk antwoord. Nee, met een verhaal van ruim twintig pagina’s moest men het doen. Een knappe kop die zich nog ergens herkende in de grote hoop waarop al die zienswijzen waren geveegd. Waardoor de wegwezer wel zo gemakkelijk te formuleren was en er niet telkens een andere draai hoefde te worden verzonnen voor de conclusie die door het hele verhaal eensluidend was, namelijk dat de betreffende zienswijzen geen van allen leidden tot aanpassing van het herindelingsontwerp. Ofwel, hoe hoog en hoe laag men ook had gesprongen, niets dat was ingebracht woog qua kracht en geldigheid op tegen de argumenten om tot die herindeling te komen. Kan het nog arroganter? Maar al die 1300 mensen moesten het er wel mee doen. En zeg nou zelf. Is dan nog aan een haast vanzelfsprekend cynisme te ontkomen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Arrogantie in Nuth

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    De hogere machten zitten niet in Nuth, maar bij de provincie. Kijk maar naar Heerlen en Landgraaf. Landgraaf was tegen, maar krijgt vervolgens de kous op de kop van de provincie…
    Ik heb het idee dat de fusie in Nuth, ook door de provincie is beïnvloed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s