Limburg op de kaart gezet

Limburg heeft zich tijdens de Tweede Kamerverkiezing weer eens fijn op de kaart gezet. Het werd de enige provincie waar de partij van Wilders de grootste mocht worden. Geen brevet van onvermogen op zich, omdat de kiezer altijd gelijk heeft. Zelfs het grootste gelijk van de wereld. Maar datzelfde behaalde gelijk kan tegelijkertijd ook vreselijk onthullend zijn. Zoals dus in en met Limburg gebeurde, waar tussen de 25% en 30% van de kiezers zijn heil zocht bij die PVV, wetend dat het een verspilde en weggegooide stem was omdat alle partijen van tevoren kenbaar hadden gemaakt absoluut niet met Wilders te willen samenwerken. Hoe hardhorend moet je dan zijn om dan toch op zijn partij te stemmen? Of is de rancune, het cynisme, de desinteresse bij al deze Limburgers zo dominant aanwezig dat ze per definitie de kont tegen de krib gooien? Omdat die Hollanders in Den Haag toch gewoon hun gang gaan en hun zakken vullen en op het pluche blijven zitten. Is het dat sentiment, die verongelijktheid van afstand, die nog altijd daar een uitweg zoekt waar een zachte g te horen is of geveinsd wordt?
                                                                                                                                                                                              Of is het Calimero – complex opeens weer opgedoken? Dat complex dat kennelijk onuitroeibaar is in het Limburgse, met als gevolg die voortdurende zoektocht en dat verlangen naar veiligheid die blijkbaar schuil gaat in de traditie, in de lokale eigenheid en identiteit die alsmaar weer bevochten schijnt te moeten blijven worden. Met alle excessen vandien. Zoals dit stemgedrag dat sterk afwijkt van het landelijk patroon, maar wel het eigen gelijk en gezicht uitstraalt. Waarmee ze het in Den Haag kunnen doen, zal dat deel van de Limburgse kiezers dat Wilders steunde, hebben gedacht. Voor de rest met een andere sympathie kan het een troost en tegelijk een relativering zijn dat nog altijd zeventig procent van de kiezers in datzelfde Limburg een andere en minder verongelijkte weg is gegaan. Maar het neemt echter niet weg dat er reden genoeg voor de meeste Limburgers is om zich stevig te schamen voor de wijze waarop wij met zijn allen openlijk en voor het front van de natie te kijk zijn gezet. Wat dan ook door menigeen gebeurt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Limburg op de kaart gezet

 1. sjogkel zegt:

  In Maastricht bevinden zich heel wat ‘verworpenen der aarde’, zeg maar anti-politiek, lage opleiding, laag inkomen. Wilders heeft er alles aan gedaan om dit gepeupel te gerieven, met niets.

 2. Sjoerd van bVision zegt:

  De mensen die op blonde greet hebben gestemd in onze provincie voelen zich nu dubbel genaaid… Alhoewel, niets beloofd en niets gekregen.

 3. Ximaar zegt:

  Rob had jij wel eens van Martijn van Helvert gehoord? Hij zit sinds 2014 in de kamer en stond bij het CDA op een plek die hem in de kamer zou brengen. Maar in Limburg vergaarde hij voldoende stemmen voor een voorkeurszetel en in de rest van Nederland heeft vrijwel niemand op hem gestemd. Komt dus uit Sittard en dat zal het e.e.a. verklaren.

  Wilders is inmiddels een bekende Limburger en die zal ook zeker meeliften op zijn Limburgerschap. Toch haalt Geert ook absurd veel stemmen in Volendam en Rucphen (bij Breda). Zal zeker iets te maken hebben met opleiding en dat deze mensen naast de Paus een niet-democratische superheld willen. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s