Het echte Vaals

Het is een van de meest wonderlijke plaatsen in Nederland. Atypisch voor Nederland en ook atypisch voor Limburg. Hoewel het voor de buitenwacht, de toerist, de dagjesmensen oogt als een echte Limburgse plaats. Vlakbij het Drielandenpunt, haast geklemd tegen de berg aan die naar haar genoemd is, de Vaalserberg. Het gaat dus over Vaals dat nauwelijks bekend zal zijn bij de doorsnee toerist, die gewoonlijk er rondom rijdt om zo snel mogelijk op het Drielandenpunt te komen en daar het vertier te beleven, met het idee dat Vaals is aangedaan. Wat beslist niet het geval is. Omdat die plaats zoals ze is, zich totaal niet verhoudt met de opgeklopte attractiviteit van de Vaalserberg. Want ga nou eens niet naar dat hoogste punt van Nederland, maar rij de Maastrichterlaan in en sla maar eens, bij voorkeur vlak voor de Duitse grens, rechts af om in een onvermoede wereld terecht te komen. Hartje Vaals is dit, met een wirwar van straatjes rondom het Clermontplein, waar niets op elkaar lijkt en de goede smaak zich beperkt tot het eigen gezicht en de bijbehorende voorgevel. Ook dit is dus in Nederland mogelijk, maar hoort er tegelijk niet bij. En evenmin bij het naburige Vaalserquartier en Aken, waar men eveneens veel meer op Ordnung gesteld is. Zodat de vraag blijft in welke richting Vaals dan wel angehaucht mag zijn.
                                                                                                                                                                                                  Waar doet haar stratenplan, als dat tenminste zo genoemd mag worden, dan nog het meest aan denken? Datzelfde beeld, ook met dat overal rijdend verkeer, die haast spontane ordeloosheid, die afwezigheid van elke glamour kon wel gekopieerd zijn van een paar van die plaatsen in de Belgische Oost-Kantons of daaromtrent. Want in Vaals waan je je net zo in Eupen, Welkenraedt en Verviers, waar evenmin de ambitie bestaat om er gelikt uit te zien. Wat kome, kome, kon daar wel de missie zijn. Zo ook in Vaals, waar de weg naar de grens, de Maastrichterlaan, de enige referentie is als structuur bedoeld wordt . Voor de rest loopt alles hier zoals het loopt om toch ergens op uit te komen. Met welke rusteloosheid, dat ontbrekend overzicht de charme van Vaals ook meteen is geduid. Zeker als ze in samenhang wordt gezien met al het fraais dat er te vinden is, zoals de verschillende kastelen, de fraaie direkte omgeving die echt zijn weerga niet kent, met de spannende Selzerbeek als de bekroning van het dal waarin Vaals ligt en waaraan het zijn naam te danken heeft. Dat bijeengenomen is de bijzondere en on-Nederlandse schoonheid van deze plek, waarvan de ware aard bij zovelen onbekend is door dat toeristisch misverstand dat het Drielandenpunt heet.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het echte Vaals

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Dat heb je mooi gezegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s