Een klomp die breekt….

De volgende twee berichten stonden vanochtend tegelijkertijd op Teletekst:
                                                                                                                                                                                                   Op de lijst van gelukkigste landen ter wereld staat Nederland op de zesde  plaats, na Noorwegen, Denemarken, IJsland, Zwitserland en Finland. Vorig jaar stond Canada op zes, maar Nederland heeft dat land ingehaald. Onder aan de lijst staan vooral Afrikaanse landen. Het Sustainable Development Solutions Network van de VN heeft de ranglijst opgesteld op basis van voorwaarden voor geluk, zoals welvaartsverdeling, sociale verbondenheid, zorg en vrijheid. Volgens het CBS noemt 88 procent van de Nederlanders zichzelf gelukkig. Daarbij is vooral de gezondheid van belang. Het percentage is al jaren ongeveer gelijk.
                                                                                                                                                                                             Consumenten worden steeds positiever over de economie. Volgens metingen van  het CBS staat het consumentenvertrouwen nu op 16 punten, het hoogste niveau in  bijna tien jaar. In februari 2013 werd nog een dieptepunt van – 44 bereikt. Sinds maart 2015 staat het vertrouwen bijna continu boven nul. Dat betekent dat er meer optimisten dan pessimisten zijn. Het record werd genoteerd in april 2000, toen het vertrouwen 27 was. In januari namen ook de investeringen weer toe, na een kleine dip in de maand december. Eerder werd al bekend dat de export bijna 6 procent groeide. De omzet in winkels nam met 5 procent toe.
                                                                                                                                                                                                        Met de winst van de rancune – en one issue – partijen tijdens de afgelopen Kamerverkiezingen nog in mijn achterhoofd moest bij lezing van deze twee berichten mijn klomp wel breken. Wat dan ook prompt gebeurde. Want wat had ik hier dan opeens aan mijn fiets hangen? Was alles net op zijn plek gevallen, hadden alle analyses inmiddels hun beslag gekregen, worden ineens invalshoeken en inzichten aangereikt, die dus verre staan van de vermeende rancune en boosheid die volgens alle onderzoeken in het kiezerskorps zouden regeren. Met vervolgens het logische vraagteken bij het stembusgedrag dat dan niets met onvrede en verongelijktheid te maken zou kunnen hebben. Zonder dat daarmee direkt duidelijk wordt welk sentiment of wat voor een overwegingen er dan wel aan ten grondslag kunnen hebben gelegen. Dat laat zich hoogstens raden met de gerede kans dat er ook nog eens een plank misgeslagen wordt.
                                                                                                                                                                                                Maar die tegenspraak die er bestaat tussen dat brede geluksgevoel en het consumentenvertrouwen aan de ene kant en de vermeende boosheid zoals die in het stemgedrag tot uitdrukking kwam, aan de andere kant, zou bijvoorbeeld wel eens kunnen wijzen op iets van Spielerei, een ontbrekend gevoel van urgentie bij de kiezer, de lichtvaardigheid waarmee het kiezen gepaard kan gaan, dat haast als een lolletje lijkt te worden beschouwd zodat een uitgebrachte stem er toch bijna niet toe doet, balorigheid misschien. Wat doet mijn stem er toe? Het zou wel eens een mix van die elementen, emoties en gedachten geweest kunnen zijn, die geleid heeft tot een verkiezingsuitslag die in zijn ondertoon zo haaks staat op het basisgevoel dat dan onder de bevolking zou heersen. Logisch dat daar dus mijn klomp van brak. En trouwens, wat moet je je dan nog verder druk maken?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Een klomp die breekt….

 1. Ximaar zegt:

  Al een flinke tijd terug zag ik het verband. Hoe beter men het heeft, des te meer wordt er gezeurd over vage zaken. In veel landen hebben ze echte problemen en dan kom je niet aan die vage zaken toe. Het bovenstaande VN-bericht geeft ook aan dat je maar beter in de EFTA kan zitten. 3 van hun 4 landen staan bovenaan. Alleen Liechtenstein ontbreekt, maar mogelijk is dat te klein om mee te doen.

 2. Mack zegt:

  Als je geluk hebt, wil je het ook houden. Zo zou je de tegenstelling moeten verklaren denk ik.

  • robschimmert zegt:

   Maar verklaart dat al die vreemde keuzen, zou ik er bijvoorbeeld al tegenin kunnen brengen. Zoals er nog veel meer verklaringen te verzinnen en nog meer vragen.

   • Mack zegt:

    Is zoiets wel te verklaren dan? Het zijn toch emotionele afwegingen, het stemgedrag? Is er een regel voor wat er gestemd moet worden als een land gelukkig schijnt? Volgens mij niet. Hebben ze in Denemarken ook niet een behoorlijk rechtse regering?

    • robschimmert zegt:

     Ik zie meer wonderlijke en onverklaarbare tegenspraken dan consistenties. Het enige dat voor mij te begrijpen is dat is dat de PvdA als typische emancipatie – partij heeft afgedaan omdat er niks meer te emanciperen valt. De verworpenen der aarde hebben Nederland verlaten.

 3. Sjoerd van bVision zegt:

  Wellicht dat je de volgende keer ook groen moet stemmen. Of de PvdA laten opgaan in GroenLinks. Een mening die ik ook ergens hoorde…

 4. sjogkel zegt:

  Rob, kort en onvolledig van mijn kant maar verkiezingen gaan over collectieve belevingen, terwijl de onderzoeken meer vanuit de individuele bevinden vastleggen. Dit verklaart dan ook de discrepante bij verkiezingen, het onbehagen en de angst om het ‘goede’ kwijt te raken, de identiteitsvragen, onzekerheden t (… aan duurzaamheid en solidartiteit?). De verworpenen der aarde zijn diegenen die zich aan hun eigen lot overgelaten voelen en geen binding meer ervaren. De verworpenen der aarde is natuurlijk de natuur en degenen die staan te trappelen aan de buitengrenzen en deegene die onder aan de lijst bungelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s