Vragen en lessen voor de PvdA

De verkiezingen zijn inmiddels alweer een dag of vier achter de rug. Het stof dat met de uitslagen ervan gepaard gaat, is inmiddels neergedaald. Wat niet wil zeggen dat alle bewegingen en verschuivingen daarmee ook zonneklaar zijn en afdoende geanalyseerd om geen vragen meer over te hebben. Integendeel. Die worden eigenlijk alleen maar groter naarmate alle verklaringen voor bijvoorbeeld het monsterverlies van de PvdA in extenso zijn gegeven. De raadsels zijn eigenlijk slechts toegenomen en zeker niet uit de wereld geholpen met een aangekondigd aftreden van de partijvoorzitter. Is veel te kort door de bocht en haalt uitsluitend voor het moment wat kou uit de lucht. Voor de rest blijft het toch zoeken naar het waarom van dit electoraal drama dat zijn gelijke niet kent in de parlementaire geschiedenis. Wat heeft die PvdA misdaan tegenover de kiezers, waar haar coalitiepartner VVD maar beperkt gehavend uit de verkiezingsstrijd is gekomen, hoewel ook met wat kleerscheuren? Terwijl het door hen gedragen kabinet de volle rit heeft uitgezeten, wat al tamelijk bijzonder te noemen is. Met bottom line het bepaald niet geringe resultaat dat het Nederland uit de economische crisis wist te halen, er een concurrende economie van maakte, met bijvoorbeeld begrotingsoverschotten en sterk dalende (jeugd)werkloosheidscijfers.
                                                                                                                                                                                                    Voeg daar ook nog aan toe dat de PvdA met Koenders, Dijsselbloem en Ploumen uitstekend presterende ministers had in dit kabinet, die in brede kring, zowel binnenslands als buitenslands, hogelijk gewaardeerd werden. En de electorale afstraffing wordt er des te curieuzer en pijnlijker van, maar bovendien ook nog eens deels onterecht als daar ook bij betrokken wordt dat de VVD eigenlijk vier jaar lang van het door haar zo gedragen Ministerie van Justitie en Veiligheid een grote bende heeft gemaakt, met bewindslieden die maar bleven aftreden. Natuurlijk wordt de vier jaar durende vrijage van de PvdA met haar natuurlijke vijand de VVD die partij intens verweten. Maar om dat zo zwaar te laten wegen tegen de achtergrond van vele prima prestaties, is misschien te zeer overdreven en zeker over the top en bovenal raadselachtig als dat vergeleken wordt dat de VVD relatief gezien nagenoeg gespaard is gebleven. Blijft staan dat de kiezer altijd gelijk heeft, ook al zijn zijn wegen, zoals in dit geval, ondoorgrondelijk, maar tegelijk dus wel boven elke twijfel verheven. Misschien zit daar voor de PvdA wel het belangrijkste leermoment in, namelijk dat niet een partij, maar een kiezer de politiek maakt en daardoor alles en iedereen kan breken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Vragen en lessen voor de PvdA

  1. sjogkel zegt:

    ‘Misschien zit daar voor de PvdA wel het belangrijkste leermoment in, namelijk dat niet een partij, maar een kiezer de politiek maakt en daardoor alles en iedereen kan breken.’ Vreemde redenering die ik niet kan volgen, maar het past wel bij een oartij die vervreemd is van haar achterban of er alles aan gedaan heeft om zich ervan te vervreemden. Hier in Maastricht ging een deel naar Groen Links en een aander deel naar de PVV. Hier is de PvdA haar hele basis kwijt, dit proces is al vele jaren gaande het ging sluipenderwijs, maar de laatste jaren ging het hard. Triest dat velen in de volkswijken zich tot het gedachtegoed van de PVV heeft bekeerd, de PvdA heeft hier te weinig oog voor gehad. Het was voor velen allemaal niet te volgen.

  2. Hein zegt:

    Ik waag tot ernstig te betwijfelen of deze pluchezitters Nederland uit de economische crisis wisten te halen, ook aan de begrotingsoverschotten en sterk dalende (jeugd)werkloosheidscijfers hadden zij part nog deel.

  3. Sjoerd van bVision zegt:

    De kiezer heeft altijd gelijk en zoekt de partij die voor hem of haar het meeste oplevert. De PVV weet het in die wijken beter te brengen… Daar zou de PvdA wat van moeten leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s