De onvermijdelijke Katja

Alweer mocht ze pontificaal plaats nemen op twee pagina’s van de Volkskrant de afgelopen week. Normaal gesproken toch een eer en ruimte die iemand wordt toebedeeld die grote dingen neerzet of in elk geval van grote maatschappelijke betekenis wordt geacht. En als dit ook nog eens met de regelmaat van de klok gebeurt, zo’n breed opgezet interview, dan kan het haast niet anders dan dat er echt sprake moet zijn van een ongekend fenomeen. Waar het dan ook meteen begint te wringen. Want is Katja Schuurman echt van de buitencategorie? Of is het weer zo’n gevalletje van de éénoog die koningin mag zijn in het land der blinden? Moet haast wel, want we zijn immers in Nederland waar uitzonderlijk talent nu eenmaal dun gezaaid is en in elk geval niet de naam van Katja Schuurman draagt. Maar omdat wij in onze klein bemeten polder ook wat moeten, doen we het maar met zo’n lekker bekkie, dat dan ook nog eens van meerdere markten thuis mag zijn. Waarmee de illusie verder wordt gevoed dat ook wij echt van de wereld zijn, dat wij meedoen in het grote spel en de wereld ook genoeg groots te bieden hebben.
                                                                                                                                                                                          We moeten immers wat en dat doen we dan met Katja die met al haar vermeende talenten bijvoorbeeld ook in staat wordt geacht om de wereldliteratuur te verkennen en daaruit de beste erotische verhalen te selecteren. Alsof die kennis en dat inzicht niet elders huizenhoog opgestapeld is. Nee, voor ons mag en kan Katja alles. Dus brengt ze die selectie onder haar naam in een bundel uit en geeft daar de titel “Verboden vruchten” aan mee, om zich vervolgens daar dus uitgebreid over te laten interviewen door de Volkskrant ten behoeve van nota bene de cultuurbijlage van die krant. Maar een kniesoor die daarover valt en pietluttig over doet. Want Katja verkoopt en leent zich overal voor, omdat de niksigheid in dit land regeert en alleen nog maar meer gaat regeren met nog wat van die matig getalenteerde exemplaren achter de hand die als enige verdienste hebben dat ze overal voor deugen en gevraagd kunnen worden. Omdat we het niet alleen met Katja kunnen doen. Wat het wel zo prettig maakt om zo nu en dan en voor de afwisseling een Wendy, een Chantal, een Sophie of een Nicolette op de proppen te zien komen. Hoewel het bijeengenomen allemaal niets voorstelt en nog eerder dreigt te vervelen.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media. Bookmark de permalink .

3 reacties op De onvermijdelijke Katja

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    We moeten het doen met wat we hebben…

  2. Mack zegt:

    Jij doet toch net of de krant alleen maar gevuld mag zijn met belangrijk nieuws. Zo is het allang niet meer. Niksigheid.

  3. sjogkel zegt:

    Rob, Gun haar die plek in de fruitschaal, Laat haar toch gaan met die banaan… nou net een uitstekende keuze van de uitgever, uit het beste hout gesneden, gerijpt en ondanks roem redelijk prettig en met een snufje gekte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s