Wereld in bewogen beweging

Vaak lijkt de ene dag op de vorige of de volgende dag. De tijd verglijdt zonder dat er iets lijkt te bewegen of te veranderen en daardoor in feite alles vanzelfsprekend oogt. Zo doet de werkelijkheid zich voortdurend voor en kon ze zelfs wel in beton gegoten zijn. Maar nader beschouwd blijkt niets aard – en nagelvast te zijn en is alles onderhevig aan ingrijpende processen die er beslist wel zijn en ook opgemerkt kunnen worden met gebruikmaking van de goede blik en invalshoek. Waarvoor het dienstig is om ten opzichte van vandaag ergens in het verleden een ijkpunt te nemen om vervolgens de tijd daartussen door te lopen en eens op te sommen wat er in de eigen wereld zoal gewijzigd is. Met de blik van een ander, een overleden naaste, als hulpmiddel daarbij, want die zal zeker geleid worden door de verwondering over wat er in zo’n korte spanne tijds is gebeurd. Zo ben ik eens naar de tijd gaan kijken die verstreken is na het overlijden van mijn echtgenote in december 2013. Wat heeft zij niet meer zien gebeuren, wat er momenteel toch alleszins toe doet? Een spannende exercitie die meteen al leert hoe beweeglijk en veranderlijk de wereld is waarin wij ons bevinden. Want ga maar eens na wat er in die drie jaar en drie maanden in mijn, in ons gezichtsveld niet allemaal van plaats is gewijzigd of zelfs op zijn kop is gezet. De meer dan honderd jaar oude sequoia op Groot Haasdal heeft het definitief begeven. De A 2 – tunnel in Maastricht is een feit geworden en het filmhuis Lumière heeft in diezelfde stad een nieuw onderkomen gekregen.
                                                                                                                                                                                                 De naam Veolia is in het Limburgs openbaar vervoer vervangen door die van Arriva. Het Oranjeplein in Schimmert is compleet opgeschaald, met name door de aanstaande ingebruikneming van een nieuw en fraai Gemeenschapshuis. Schimmert heeft een volledig vernieuwde en vergrootte supermarkt gekregen: C 1000 verdween en werd Coop. De aanleg van de Buitenring rond Parkstad is in volle gang, terwijl aan het Maankwartier in Heerlen de laatste hand wordt gelegd. De platenzaak ‘Smeets Klassiek’ in Heerlen heeft het loodje gelegd en niet zo lang daarna is Vroom & Dreesmann ter ziele gegaan. Van de treurwilg in mijn tuin is afscheid genomen, maar er is wel glasvezel bij ons in het dorp gekomen. Valkenburg kreeg een geheel nieuw centrum, met ook nog eens een nagebouwde Geulpoort erbij. Getankt wordt er niet meer bij Esso op de Emmaberg. Lukoil, Russische benzine, is de daar te krijgen brandstof geworden. Nedcar in Born bloeit als nooit tevoren, terwijl de bedrijventerreinen langs de A2 bij Born en Echt de pan uit rijzen, met het logistiek centrum van Action dat wel het meest in het oog springt. En zo kan er nog veel meer vermeld worden, als ik nog een paar ogen tot mijn beschikking had gehad. Maar mij dunkt. Dit moet toch volstaan om te laten zien hoeveel er rondom ons verandert in een wereld die voor ons gevoel stilstaat, maar die zich eigenlijk bevindt in een voortdurend bewogen beweging.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wereld in bewogen beweging

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Haha, en dan vergeet je nog te vermelden dat ik opa geworden ben… Dat Heerlen Landgraaf overneemt De gemeente Nuth…. Tsjonge en dat in die korte tijd allemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s