Extra kanttekeningen bij een rel

Omwille van de overzichtelijkheid in de Turks – Nederlandse rel is het bepaald wel dienstig om nog enkele vragen en kanttekeningen bij de hele kwestie in de marge ervan te plaatsen. Allereerst een enkel cijfermatig gegeven dat bijna als een soort versneller in het conflict kan hebben gefungeerd, dat Erdogan cum suis moet hebben getriggerd om werkelijk alle middelen aan te wenden om in april verzekerd te zijn van een meerderheid van de Turkse stemmen bij het referendum dat betrekking heeft op een grondwetswijziging. Volgens de laatste opiniepeilingen in Turkije zou namelijk 57% van de kiesgerechtigden van plan zijn om nee, dus tegen te stemmen. Vandaar die bovenmatige inspanningen met inbegrip van de gestrekte benen waarmee de verkiezingscampagne zich heeft verplaatst naar de Europese landen. Waaronder Nederland, met zijn 400.000 inwoners van Turkse komaf en waarvan een niet onaanzienlijk deel meer dan eens, en soms ook luidruchtig, aangeeft dat haar hart bij het Turkse vaderland ligt, vaker ook als men hier geboren is. Wat de logische vraag oproept waarom er dan niet verhuisd wordt naar dat beloofde land dat Turkije heet.
                                                                                                                                                                                                 Met daarop bijna altijd nul op het rekwest, omdat Nederland toch een land is waar alles beter en eerlijker geordend blijkt dan in dat zogenaamde Turkse utopia. En dan nog Erdogan zelf die de ketel zo vlotweg verwijt dat hij zwart ziet, terwijl hijzelf als Turk de echte boter op zijn hoofd heeft. Want hij heeft uiteraard genoeg historisch besef om te weten wat en hoeveel Nederland te lijden heeft gehad van nazi – Duitsland en om ervan doordrongen te zijn hoe dubieus het verleden en de rol van zijn land is geweest in de Eerste Wereldoorlog. Om nog maar over de massamoord op de Armeense bevolking in die jaren te zwijgen. En niet veel beter is het heden met de restricties en arrestaties van journalisten plus nu die beoogde hervorming van de Turkse grondwet die van de president een autocraat maken. Dus overschreeuwt hij die wetenschap, dat besef of keert hij de werkelijkheid gewoon om, als er toch geen haan kraait naar wat voor een bewering ook. Want uit zijn mond moet die wel waar zijn in de werkelijkheid van vandaag in Turkije noch wordt hij daarin tegengesproken. Waarmee het Turks – Nederlands conflict, denk ik, die extra inkleuring heeft gekregen om het nog beter te kunnen doorgronden.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld. Bookmark de permalink .

3 reacties op Extra kanttekeningen bij een rel

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Het blijven Turken…

  2. Anoniem zegt:

    En Erdogan zit woensdag in het stemhokje en duwt menig potlood naar rechts… maar ik trap hier niet in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s