Bestuurlijke strapatzen in Nuth

Bij alle troebelen waarmee het herindelingsproces gepaard gaat, is een van de meest prangende vragen hoe het toch komt dat het bestuur van de gemeente Nuth in al die vijfendertig jaar er niet in is geslaagd om bij grote groepen van de inwoners van Hulsberg en Schimmert het echte gevoel te doen ontstaan dat Nuth ook hun gemeente is. Van enige affiniteit en verwantschap is immers geen sprake als er nu zo massaal wordt geroepen om de in 1982 gemaakte herindelingsfout bij deze nieuwe ronde alsnog te corrigeren. Dat geeft te denken. Maar kon het ook anders als men daar op het gemeentehuis haast al die jaren ongecontroleerd in de eigen bubbel en ivoren toren leefde, dus nagenoeg ongestoord, zelfs niet door een slaafse gemeenteraad, de eigen gang ging met voor mij haast ongelofelijke en onbegrijpelijke strapatzen tot gevolg. Waarbij ik mij voor het gemak maar concentreer op de laatste zeven jaar, met als startpunt het moment waarop de gemeente Nuth in 2009 plots vermogend werd door de verkoop van de Essent – aandelen aan het Duitse RWE. Leverde dat de provincie Limburg en de Limburgse gemeenten al een slordige vier miljard op, Nuth, een gemeente van net 17.000 inwoners, werd evenmin karig bedeeld met de opbrengst van zo’n 23 miljoen euro. Naar ik pas heb begrepen, werd zeven miljoen euro gestoken in de verwezenlijking van leefbaarheidsvoorzieningen. Wat dat ook mogen zijn.
                                                                                                                                                                                         De resterende zestien miljoen werd belegd zonder dat duidelijk is waarin. Waarmee die hele lieve som weggemoffeld was. Achter de hand, zullen we maar zeggen. Met als gevolg dat alles in Nuth bleef zoals het was en de eindjes gewoon moeizaam aan elkaar geknoopt bleven worden. Zodat het besparingscorvee verder ging en de tarieven bleven stijgen. Resultaat is nu dat Nuth in de ranglijst van 33 Limburgse gemeenten de tweede positie inneemt als het gaat om de hoogte van woonlasten voor haar inwoners. Op Meerssen na kan geen van de steden of grotere gemeenten zoals het naburige Valkenburg ook maar tippen aan de 928 euro die de huishoudens van Nuth moeten dokken. Met dit jaar weer een stijging van 50 euro rioolheffing. Een verhoging die bedoeld is om investeringen van miljoenen in het rioolnet te financieren. Maar het kan van gemeentebestuurswege nog bonter. Want als er verspreid door Schimmert zo’n zeventien zitbanken moeten komen, gaat het gemeentebestuur daar volmondig mee akkoord. Alleen is het wel de bedoeling dat de inwoners de kosten van aanschaf zelf voor hun rekening nemen. Een brutaliteit, een arrogantie, die ik nog nooit zo zout had gevreten, vooral toen ik van die zestien miljoen euro hoorde die de gemeente nog altijd achter de hand had.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bestuurlijke strapatzen in Nuth

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Wat moet je er van zeggen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s