Onze nationale paradox

Natuurlijk wordt vlak voor de Kamerverkiezingen alles uitvergroot en overheerst het  beeld dat er helemaal niets meer deugt. De herhaling en de kreet zijn vanzelfsprekend aan de macht. Maar ook als deze kanttekening wordt gemaakt, er inderdaad zo is gerelativeerd, dan blijft per saldo toch een beeld van het maatschappelijk humeur overeind, dat gerust verontrustend en tegelijk  raadselachtig, om niet te zeggen bizar, genoemd kan worden. De tegenspraak met de feitelijke stand van het land is namelijk zo groot dat dat op zijn minst vraagtekens oproept en om een verklaring verlangt. Vanwaar toch dat brede ongenoegen, die massale onvrede die zich totaal niet verhoudt met de feiten zoals die eigenlijk voor zich zouden moeten spreken? Met spectaculair dalende werkloosheidscijfers, met royale begrotingsoverschotten, een positieve betalingsbalans, een zorgstelsel dat nauwelijks wachtlijsten kent en kwalitatief tot de top of the bill in de wereld gerekend kan worden, met gepensioneerden die stukken vermogender zijn geworden dan twintig jaar geleden en ook nog eens het gegeven dat de Nederlander volgens internationale normen tot een van de gelukkigste volken op aarde gerekend mag worden. Kom er maar eens  om en vat dat nog maar als je in de werkelijkheid van nu leeft, waarvan het humeur zich afspiegelt in de sociale media op een manier waar de honden vaker geen brood van lusten. Met de logische poel van ellende als de uitkomst waarover geen twijfel kan bestaan, welke tegelijk de voedingsbron moet zijn voor al die kandidaat – Kamerleden die naar de gunsten der kiezers dingen.
                                                                                                                                                                                                       Zonder dat de paradox tussen beide werkelijkheden daarmee ook maar een beetje is opgelost. Het raadsel blijft bestaan en het is slechts gissen naar de oorzaak ervan. Met hier de opgooi voor een vorm van verklaring. Want dat we het met zijn allen goed, heel erg goed hebben, valt niet te betwisten. Waarmee in feite ook onze Achilleshiel is benoemd. Want in onze welvaart, in ons welzijn zijn we verwend geraakt, met als grootste vanzelfsprekendheid dat alles op orde is en op rolletjes loopt. En dus de gerede kans dat als daar een verstoring in optreedt, we ook meteen van slag zijn. Daar is ons leven niet op ingericht, met stress, onrust, angst, boosheid tot gevolg. Waaraan via de sociale media ongebreideld uiting kan worden gegeven, met de gerede kans op gehoor en support en de vermenigvuldiging van dat ongenoegen. Dat heet de verworvenheid van deze tijd, die mogelijkheid die ieder heeft om het terrein van de massacommunicatie te betreden. Waar elk balletje meestal behoorlijk snel gaat rollen en van elke scheet een donderslag wordt gemaakt. Met verlies van het zicht op verhoudingen en met beleving die aan de macht komt om de feiten, de objectiviteit en zelfs de waarheid geweld aan te doen. Die beweging moet het zijn die de tegenspraak tussen het nationale humeur en de stand van ons land verklaart. Zie daar maar eens in te regeren en te besturen. Dat is moeilijker dan behangen tegen of in de wind.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

2 reacties op Onze nationale paradox

  1. Hein zegt:

    Eindelijk was daar de kans om gehoord te worden, inspraak te hebben…

  2. sjogkel zegt:

    Een vrij rationele verklarende benadering, hoe anders is jouw toon in ‘de stempas aan flarden’ waar je zelf ook meer als ‘slachtoffer’ van onmacht en onvrede. Het goed hebben is maar heel betrekkelijk in een complexe samenleving en een verder globaliserende wereld, waar alles en iedereen aan elkaar samenhangt, maar veel mensen het gevoel hebben de grip erop te verliezen terwijl er ingrijpende keuzes moeten worden gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s