Een stempas aan flarden

Bestuurders en raadsleden van de gemeente Nuth die zich nadrukkelijk verbonden hebben aan een samengaan met de buren Schinnen en Onderbanken, blijken toch wel erg hardleers te zijn en zeker een bord voor de kop te hebben. De lessen in democratie die zij onlangs mochten ontvangen, zijn allerminst aan hen besteed geweest. Want met de blik op oneindig blijven ze maar gaan voor die herindeling langs de lijnen die zij wars van enig democratisch besef al zo lang geleden buiten elke burgerparticipatie om in gang hebben gezet. Ze gaan daarmee gewoon door ondanks hun publieke boetedoening nadat ze massaal op hun nummer waren gezet voor hun minachting van de reguliere democratische spelregels. Een nederigheid die voor de kritische inwoner van de gemeente Nuth louter een doekje voor het bloeden was, maar bestuurlijk gezien geen consequenties had en nul zoden aan de dijk zette. Het gerommel met het democratisch proces ging gewoon verder, met burgers die aan de kant bleven staan en vol verbazing naar de bestuurlijke escapades op het gemeentehuis van Nuth konden kijken. Want onnavolgbaarder, cynischer en arroganter kon het niet waar met name rebelse inwoners van Schimmert en Hulsberg na die op 16 februari aangeboden excuses op werden getracteerd. Moet zulke bestuurlijke eigenzinnigheid nog getolereerd worden?
                                                                                                                                                                                                          Nee dus, al is het met een simpel gebaar als reactie op de bijna – vanzelfsprekendheid, haast brutaliteit, waarmee alle stappen in dat herindelingsproces worden gezet zonder dat er een formeel akkoord door de gemeenteraad gegeven is. Wat dan op 28 maart zou moeten gebeuren. Maar voor die datum dient er eerst nog een antwoord te worden gegeven op de ruim 1200 zienswijzen, vooral protesten, die zijn ingediend naar aanleiding van dat voornemen tot fusie van de gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken. En dat zou dan uiterlijk 20 maart zijn beslag gehad moeten hebben. Maar alsof er helemaal niets meer aan de hand is en alles volgens plan en rimpelloos verloopt, worden kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Nuth nu al door toezending van een separate stempas uitgenodigd om tijdens de Kamerverkiezingen op 15 maart hun voorkeur kenbaar te maken voor een van de drie namen die de nieuwe gemeente moet krijgen. Welke minachting – want moet dit bestuurlijk gedrag nog anders genoemd worden? – mij tegen het zere been raakt. Ik laat dit niet over zijn kant gaan en zal mijn ongenoegen daarover op 15 maart beslist kenbaar maken. Met een streep over het biljet of door de stempas aan stukken te scheuren en in de stembus te deponeren. Hoewel het verder niets op schiet, zal het die kliek in Nuth leren. Wat zou het mooi zijn als het niet bij dat gebaar van mij bleef en anderen in mijn voetspoor zouden willen treden………..

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een stempas aan flarden

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Iedereen moet gewoon Schimmert op dat formulier zetten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s