Turks wisselgeld

Ergerlijk en miserabel tegelijk. Hoe moet het gedrag, de opstelling van de Turkse staat en regering – want dat schijnt zo ongeveer hetzelfde te worden – ten opzichte van de soevereiniteit van andere staten anders genoemd worden? Met dieptepunten die elkaar alleen maar kunnen opvolgen vanwege de stuitende arrogantie van de gezaghebbers in dat land. Of zouden ze echt niet begrijpen dat Westerse landen baas binnen hun eigen grenzen zijn, hun wetten daar van kracht zijn, ook voor al diegenen die van Turkse komaf zijn en daarom nog altijd een Turks paspoort hebben. Wat dus geenszins betekent dat de Turkse jurisdictie op die expats op vreemd grondgebied van toepassing is. Hoewel Turkse autoriteiten daar kennelijk heel anders over denken, als zij deze landgenoten in de vreemde als hun staatsburgers aanduiden. En dat is niet alleen ergerlijk en miserabel, maar bovendien gevaarlijk en kwaadaardig, omdat daarmee die Turken in den vreemde min of meer uitgenodigd worden om vooral niet loyaal te zijn naar de wetgeving in de  landen waar zij woonachtig of zelfs vaak geboren zijn.
                                                                                                                                                                                                    Dat alles zo zijnde is het des opmerkelijker en zelfs bizar dat er nog altijd zoiets ligt als een invitatie aan Turkije om lid van de EU te worden, terwijl de onderhandelingen daarover ook al jaren gaande zijn. Moet dit nog wel zo, dit praten met een land dat zich steeds nadrukkelijker manifesteert als een paard van Troje dat de EU binnengehaald moet worden, maar onderwijl niet te beroerd is om met de tegenvoeter van de EU, Poetin, openlijk te flirten, onderwijl diezelfde EU stevig gijzelend in de vluchtelingenkwestie. Waarin Erdogan immers met de ene hand helpt om met de andere hand vrijuit zijn gang binnen Europa te gaan. Wisselgeld heet dat. Met als de grote vraag of dat gewild en geduld moet worden. Natuurlijk niet. Dat is zo helder als wat. Omdat soevereiniteit van een land, ons land, Nederland, voor geen prijs te koop is. Dat is onze wereld die dus hemelsbreed verschilt van de Turkse, waar veel minder nauw naar politieke principes en burgerrechten gekeken wordt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Turks wisselgeld

 1. Sjoerd van bVision zegt:

  Voor mij komen ze er niet bij…

 2. Hein zegt:

  Zelf uit de EU !

 3. Mack zegt:

  Ik denk dat Turkije en Rusland onder een hoedje spelen. Turkije heeft weinig macht, maar wel veel onderdanen in het westen. Rusland heeft macht, maar weinig onderdanen. Rusland is erbij gebaat om zoveel mogelijk verwarring te stichten in de EU, en hoe doen ze dat nu beter dan de Turkse westerlingen tegen het westen op te zetten? Ik denk daarom dat we de Turkse minister maar niet binnen moeten laten, al was het alleen maar om te laten zien dat hun lange arm niet overal reikt.

 4. Hein zegt:

  Komop Erdogan moet hier toch campagne kunnen voeren onder de 250.000 landgenoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s