De weg van Tichelaar

Nu de scherven die veroorzaakt werden door zijn vrije val in de Drentse Staten,  bijeengeveegd zijn, doemt het echte beeld op van de voormalige PvdA – coryfee Jacques Tichelaar die geacht werd een oliemannetje te zijn, maar daar geen andere invulling aan kon geven dan plat ritselwerk, waarin de grenzen tussen mijn en dijn vervaagden en de conclusie onontkoombaar werd dat de man wel ten onder moest gaan aan zijn tekort aan competenties. Waarmee tegelijk de vraag rijst hoe het mogelijk is dat deze dorpsonderwijzer binnen de sociaal-democratische gelederen zo’n hoge vlucht bereikte, zo vaak een entree tot beslissende posities verwierf. Zijn hele cv blijft een wonderbaarlijk epos waarin de bal steeds weer zijn kant op rolt. Wat hij onmogelijk kan hebben afgedwongen door zijn opleiding, die zich beperkte tot HAVO en PABO. Wat op zich respektabel genoeg is, maar zeker geen garantie biedt om in posities te geraken waar hij toch toe wist door te dringen. Zoals voorzitter van de Algemene Bond van Onderwijzend Personeel, het Tweede Kamerlidmaatschap waarin begrepen het voorzitterschap van de Kamercommissie voor Financiën en last but not least op landelijk politiek niveau het voorzitterschap van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, als opvolger van Wouter Bos die het ministerschap ging vervullen. Was die benoeming al raadselachtig, nog onverwachter was het dat hij door Wouter Bos als zijn secondant werd uitgekozen voor de onderhandelingen die tot het PvdA/CDA – kabinet Balkenende moesten leiden.
                                                                                                                                                                                                    Op grond waarvan hij gekozen werd, is altijd verborgen in de schoot van de partijgoden gebleven. Maar dat het een brug te ver was, werd al snel duidelijk toen hij het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Tweede Kamer al na een jaar opgaf. Vanwege medische redenen uiteraard. Maar dat hij door zijn eigen competentieplafond was gepiloteerd, werd stilzwijgend door iedereen begrepen. Hoewel door Tichelaar nooit zelf. Want waarom zou hij ook? Hij werd immers door zijn bevriend kabinet gepromoveerd tot Commissaris van de Koningin in Drenthe, een luizenbaan waarin hij zijn tijd zou mogen uitdienen, als dank voor bewezen diensten. Maar erkenning of doorgronding van die werkelijkheid was Tichelaar niet gegeven, verblind als hij waarschijnlijk ook was geraakt door het aan hem door de Londense Kingston University toegekende eredoctoraat in de bedrijfskunde, zonder dat ergens duidelijk werd waarop dit eerbetoon was gebaseerd. Hij ontsteeg de werkelijkheid zelfs en ging zijn eigen waarheid en wereld creëren, waarin hij zichzelf de maat bleef nemen. Met het fatale gevolg van zijn gedwongen vertrek. Waarvoor de PvdA en Lodewijk Asscher hem alleen maar dankbaar kunnen zijn, omdat de banencarroussel van die partij nu definitief, want zo opzichtig lijkt te zijn ontspoord dat ze daar niet meer op afgerekend kan worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De weg van Tichelaar

  1. sjogkel zegt:

    Is het Tichelaar of ook niet een beetje het politiek systeem (van benoemingen) en de kruik gaat zolang te water… met wat voor een opleiding of CV dan ook… ik zou nog wel eens het hele fijne willen weten van deze affaire. In wat voor een omstandigheden of met welk gemoed gaat zo iemand in de fout. Het zijn vaak een heleboel factoren die een rol kunnen spelen die een aanloop vormen tot dat ene moment, en een omgeving kan ook meehelpen richting de afgrond. Gisteren in het programma Policologica ook een aantal mooie voorbeelden dan rond D’66. Dit zal ook nooit goedkomen, het kleeft aan ons en hoe hoger de positie hoe kwetsbaarder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s