A whiter shade of pale

Zelfs vijftig jaar later blijft het nog een van die raadsels van de popmuziek. Althans voor mij. Het nummer heeft nog niets van zijn spraakmakendheid verloren, staat nog altijd als een huis en blijft omgeven met vragen, waar waarschijnlijk wel nooit een antwoord op zal komen. Toen het in 1967 uitkwam, sloeg het direct in als een bom, was het al meteen een sensatie, ‘talk of the town’ en zong het van meet af aan daarover rond in swinging Amsterdam. Want wie was er nou niet ondersteboven van “A whiter shade of pale” en wie deed er niet zijn uiterste best om de betekenis van de tekst te doorgronden? Zonder dat er ook maar ergens toen een plausibele verklaring of uitleg was te horen. Precies zo fascineerde de muziek waarop die mysterieuze tekst gezongen werd en die door velen getraceerd werd tot Bach, met Bach-kenner bij uitstek Maarten ’t Hart voorop. De song van Procol Harum had ieder in zijn greep en waar de klanken ervan maar te horen waren, viel het compleet stil en werd er ademloos geluisterd. Vandaag aan de dag zou het een hype genoemd zijn, hoewel het in feite een heftiger beweging veroorzaakte, welke altijd dezelfde kant op ging, van het laaiend enthousiasme en de uitbundige lof.
                                                                                                                                                                    Maar zoals het met alles in de popmuziek gaat en ging, sloeg ook hier het spook van de vluchtigheid toe, zonder dat er ook maar een antwoord was verkregen op een van die gerezen vragen. Waardoor de magie van “A whiter shade of pale” bleef bestaan en evenmin veranderde toen het een jaar of zes later opnieuw alle verkooprecords sloeg. De eeuwigheidswaarde van dit stuk muziek leek daarmee  definitief gevestigd. Leek, kan met nadruk gezegd worden. Want zoveel jaar later blijkt er helemaal geen sprake van een legende. Integendeel, de vergetelheid blijkt toch het onontkoombaar lot dat dit onsterfelijk nummer ten deel is gevallen getuige de roemloze glijvlucht die het al jaren in de publieke waardering ondervindt. Met nu als treurig resultaat de plaats 119 in de top 2000, die maar aangevoerd blijft worden door die ‘Bohemian rhapsody’, dat nooit die ophef teweegbracht als het geval was met “A whiter shade of pale”. Waar ik dus echt niets van begrijp, maar mij tegelijk neerleg bij het gegeven dat ook dit volgende raadsel rond dit legendarische nummer evenmin ooit opgelost zal worden.
We skipped the light fandango
turned cartwheels ‘cross the floor
I was feeling kinda’ seasick
the crowd called out for more
the room was humming harder
as the ceiling flew away
when we called out for another drink
the waiter brought a tray
and so it was that later
as a mirror told its tale
that her face at first just ghostly
turned a whiter shade of pale
She said: “There is no reason
and the truth is plain to see”
but I wandered through my playing cards
would not let her be
one of sixteen vestal virgins
who were leaving for the coast
and although my eyes were open
they might just as well’ve been closed
and so it was that later
as the miller told his tale
that her face at first just ghostly
turned a whiter shade of pale.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op A whiter shade of pale

 1. Mack zegt:

  Mooi nummer. Hij was laatst op de radio, ze zeiden er nog bij Bach Air. Waar de tekst over gaat zal me een zorg zijn.

 2. Margo zegt:

  Geschreven met wat LSD in de aderen?

 3. sjogkel zegt:

  geliefd nummer van mijn moeder naast de beatles, en wat een muziekjaar 1967. ‘the summer of love’, Amsterdam waar het allemaal gebeurde

 4. Sjoerd van bVision zegt:

  dan moet je deze uitvoering zeker eens beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=St6jyEFe5WM wedden dat je die nog beter bevalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s