De media onder schot

Wie hier vaak genoeg langs komt, weet inmiddels dat de media het hier meer dan eens moeten ontgelden. Radio, tv, de kranten, magazines, ze krijgen er stuk voor stuk van langs als daar een gerede aanleiding toe is. Althans als ik dat vind. En dat gebeurt dan onomwonden. Dat is het voorrecht van het leven in een vrij land, in een omgeving waar gezegd kan worden wat men vindt. Zoals de media zich ook die rol aanmeten, een rol die zelfs van hen wordt verwacht. Omdat daaraan onder andere de kracht en de houdbaarheid van een democratie af te meten is. Zo hebben we dat met elkaar afgesproken. En dat is eigenlijk altijd goed gegaan, Door de eeuwen heen. Uiteraard is er wel eens een krant of een omroepvereniging stevig uitgegleden. In tijden van oorlog met name. Maar er was altijd sprake van een terugkeer op die schreden. Dus in feite niets om ontevreden over te zijn in dat medialandschap en over haar positie in en ten opzichte van onze democratie. Des te bedenkelijker is het daarom dat er plotseling uit onverwachte hoek, vanuit de politiek, een begin is gemaakt met te morrelen aan de positie van de media. Uit de monden van vooral populistische politici zijn steeds meer verdachtmakingen te horen die dus gericht zijn tegen representanten van de media.
                                                                                                                                                       De Amerikaanse president heeft de aftrap daarvoor gegeven, waarna hij in no time Wilders in zijn spoor kreeg, die zijn kans schoon zag en ook ongeborsteld de aanval koos richting kranten en tv – zenders, als zouden zij onbetrouwbaar zijn en de waarheid geweld aandoen. Met tegelijk de inname van de positie dat hij nog slechts met hen wilde communiceren op door hem te stellen voorwaarden. Waarmee natuurlijk alles is gezegd over zijn democratische gezindheid. Waaraan in ieder geval getwijfeld kan worden als hij zo met de pers denkt te kunnen omspringen, als die alleen door hem op waarde wordt geschat als ze bereid is naar zijn pijpen te dansen. Dat getuigt van een gering democratisch besef. Wat meteen ook weer bevestigt wat al eerder uit ’s mans gedragingen was op te maken. Des te vreemder blijft het dat hij nog op zoveel aanhang kan rekenen en daarbij weg komt met zijn drieste escapades. Blijkbaar wordt in die kringen niet zo zwaar getild aan de betekenis van een vrije pers. Of zou het zo zijn dat men geen benul van die wrijving en bedreiging heeft en dus gewoon blindelings achter de eigen rattenvanger aan blijft lopen?
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De media onder schot

 1. sjogkel zegt:

  Rob dit is toch van alle tijden, geef de boodschapper de schuld. ‘De leugen regeert’ ‘De nieuwe Leugeneer’ ‘Journalisten schrijven maar wat’ , zei mijn vader altijd. De meeste mensen zijn helemaal niet met de media bezig. Alleen de brutaliteit en het massale via internet, daar heb je wel een punt.

  • robschimmert zegt:

   Nou, wat toch behoorlijk nieuw is dat de media nu tot vijand van het volk worden verklaard. Roept bij mij beelden van dertiger jaren op….

   • sjogkel zegt:

    ‘het volk’ ‘de jaren 30’ ‘beelden’ ‘de media’ door alsmaar het meest negatieve op te roepen versterk je alleen maar nog meer waar je bang voor bent, wat je goed recht is, het jouw blog. Ik probeer het alleen maar een beetje te nuanceren.
    Dat geldt ook voor de publieke omroep en de wijze waarop we daar tegen aan kijken het negatieve wordt vooral benadrukt (ook door lieden uit de linkse hoek), terwijl op diezelfde publieke omroep ook heel goede programma’s gemaakt worden. Ik vrees op dit moment nog meer het negativisme dan het populisme. Laten we in. deze een voorbeeld aan Jan Terlouw nemen. 😃

 2. math zegt:

  Niet meer te vergelijken met de dertiger jaren. We zijn veel wijzer geworden, te vaak bedrogen en journalisten ontmaskeren elkaar wel. Ik heb vertrouwen in de kracht van de democratische instituties en de scheiding der machten, hoezeer ze nu op de proef worden gesteld. Ze komen er sterker uit. Het systeem zal haar kracht bewijzen. By the way, Wilders is al aan het zakken in de peilingen!

 3. Sjoerd van bVision zegt:

  De pers zou Wilders eens een tijd moeten negeren… tot na de verkiezingen of zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s