Spelen met keuzes

Het is nog een maand te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen en het spel begint zo langzamerhand weer op de wagen te komen. De appèls, open brieven en oproepen aan stemgerechtigden zijn al niet meer van de lucht. Geen dag gaat er voorbij of er is weer een wetenschapper die de aandacht trekt met een volgende analyse, veronderstelling of voorspelling. Wie duizelt het nu al niet? En het blijkt alleen nog maar gekker te kunnen. Want wat er zoal aan stemgedragingen en stemmotieven op de proppen en langs komt, het slaat werkelijk alles wat we tot nu toe in de parlementaire geschiedenis hebben meegemaakt. Als we de opiniepeilers en politicologen mogen geloven gaat er geen mens meer onbevangen naar de stembus. Niemand uitgezonderd. Er wordt wat gewikt en gewogen op dit moment en wie telt er niet zijn knopen en berekent niet zijn zegeningen voor een definitieve keuze te maken, waarbij alle implicaties, effecten, alternatieven en whatifs worden ingewogen. Welke Nederlander is op dit moment geen speltheoreticus? Tenminste als al die wetenschappers en wie er nog meer voor doorgeleerd heeft, het gelijk aan hun zijde hebben. Waar tegelijk meteen de meeste twijfels rijzen omdat het bijna niet gekker meer kan na het jongste verkregen inzicht dat er veel meer Nederlanders strategisch gaan stemmen dan ooit tevoren. Wat haast de dwaasheid ten top zou zijn als de cijfers die opgevoerd zijn, geloofd mogen worden.
Want die houden in dat 15% van de potentiële PvdA-kiezers deze keer hun stem aan de VVD geven, alleen om te voorkomen dat de PVV de grootste partij zou worden. Voor GroenLinks-kiezers, D’66-ers en CDA-ers zouden dezelfde cijfers gelden. Waardoor, als het een beetje mee zou zitten, de VVD met het meeste gemak zo’n vijftig, zestig zetels zou moeten veroveren. Alleen maar omdat Rutte de enige zou zijn die Wilders zou kunnen verslaan. Onzin dus deze veronderstelling die op niets is gebaseerd, hoogstens op het feit dat kiezers beducht zouden zijn voor het feit dat Wilders’ partij de grootste wordt. En ook al zou die vrees gegrond zijn, dan ga je toch als overtuigd progressief je stem niet aan de vijand, de liberalen, verkwanselen. Alsof daar alle heil vandaan moet komen en de eigen partij wel vier jaar kan wachten. Zo dom is de kiezer niet, die bovendien toch wel steviger in zijn schoenen staat dan dat deze zich overgeeft aan dergelijke gedachtenkronkels. Maar ja, het is verkiezingstijd en dan moeten wetenschappers en opiniepeilers ook wat. Zodat het nu misschien het wachten is op een volgend balletje dat uit die hoek opgegooid wordt. Want een beetje strak doorredenerend zal er best een groep kiezers te vinden zijn die bewust op Wilders gaan stemmen. Niet uit onvrede, maar om eens te zien of hij wat hij allemaal belooft, ook waar kan maken. Waarom niet, als een stemhokje zo makkelijk een speelplaats kan zijn?
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Spelen met keuzes

  1. Mack zegt:

    Ben er totaal niet mee bezig. Begrijp er ook nooit ene ruk van. Hoorde laatst iemand op de radio -dus dat je even weet dat het niet zomaar iemand was- beweren dat D’66 de enige liberale partij is in Nederland.

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Ik vrees dat mijn stemadvies, de PvdA het niet gaat redden.

  3. Peter zegt:

    Inderdaad, Iedereen denkt, doet, papegaait en framed maar raak. Ik hou de keuze beperkt tot 2 partijen, de rest heb ik al afgevinkt. Het is voor mij niet zo moeilijk. De raadpleging van de stemwijzer heeft dat ook weer opnieuw bevestigd, ik kom meestal op dezelfde partijen uit. Ik zit goed om een mooie landing te maken met het rode potlood. Pats! Het feest duurt altijd maar even.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s