Nog eens over Piet Keizer

Omdat hij per slot van rekening, d.w.z. over een periode van zo’n vijfenzestig jaar liefde voor het voetbal, toch mijn enige echte voetbalheld is geweest, ruim ik hier nog wat ruimte in om een deel van een column uit de Volkskrant van vanochtend te citeren. Een deel waarin Piet Keizer alle recht wordt gedaan als hij onder andere vergeleken wordt met zijn maat en ploeggenoot Johan Cruijff:
“……Bij Cruijff leefde de wereld mee met zijn longkanker, in de maanden voor zijn dood. Bij Keizer was vrijwel niemand op de hoogte. Ook dat was typerend voor de twee genieën, wier namen voor eeuwig verbonden blijven. De een was altijd op de barricaden. De ander ademde in de luwte. Veel meer dan Cruijff wekt Keizer een melancholie op naar een verleden dat nooit meer terugkeert. Het voetbal van tegenwoordig is een zaak van commercie, van geld, van praatjes, van analyse, van meelopers, van afhankelijkheid ook. Terwijl Keizer juist onafhankelijk was, wars van aanbidding, van slijmen met mannen die hem misschien nog een gunst konden verlenen. Keizer was de koning van het heerlijke grote voetbalveld. Zijn spel straalde rust uit, sereniteit. Vergelijk dat eens met die eeuwige roep van nu om compactheid, het jachtige gedraaf. Steeds klein houden dat veld, terwijl menig speler de techniek mist om te overleven in die microkosmos. In tijden van soms inferieure snelheid zullen we de superieure traagheid van Piet Keizer nooit vergeten.”
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Nog eens over Piet Keizer

 1. Mack zegt:

  Ik ken hem te slecht. Maar ik weet wel dat hij in 1974 gepasseerd werd door René van de Kerkhof. Dat was bepaald geen Cruijff. Zouden we met Keizer erbij wereldkampioen geworden zijn? Of zijn we gedoemd om hoogstens tweede te worden op de het belangrijkste tournooi, en misschien een keertje eerste op het op één na belangrijkste tournooi?

  • robschimmert zegt:

   Dat passeren was een heel curieuze actie van Michels die gebrouilleerd was met Piet Keizer. Michels had een pesthekel aan hem, omdat Piet niet van de kadaverdiscipline was en Michels nog wel eens wilde uitdagen door hem met ‘Rinus’ aan te spreken. Tegen die achtergrond moet je ook dit deel van die column een beetje lezen.

   • Mack zegt:

    Ik ga het maar van je aannemen. Ook het feit dat er uberhaupt een discussie was over wie er beter was, Cruijff of Keizer, zegt al wel wat over de kwaliteiten van deze man.

 2. Sjoerd van bVision zegt:

  Cruijff was een enfant terrible op het veld, Keizer de strateeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s