R.I.P. Piet Keizer

Toen gisterenochtend het overlijden van de vroegere Ajax – speler Piet Keizer wereldkundig werd, bezorgde dat mij een grotere schok dan toen Johan Cruijff stierf. Maar dat heeft direct te maken met mijn veel grotere waardering voor de voetballer en ook mens Piet Keizer, die ik altijd in alle opzichten hoger heb aangeslagen dan Cruijff, die hij met zijn inzicht en kunde op de grasmat steeds in staat heeft gesteld om te schitteren, om de grote te worden die hij uiteindelijk was. Maar zonder Piet Keizer, de geniale linksbuiten, met zijn altijd onvoorspelbare acties, was dit nooit mogelijk geworden. Ik ging indertijd naar de wedstrijden van Ajax, toen nog in de Meer, om van Piet Keizer te genieten. Wat zou hij nu weer te bieden hebben? Of was het weer eens zo’n dag dat hij er geen zin in had, zich verstopte en met de pet ernaar gooide. Met Piet was het altijd wat en nooit vervelend. Niet alleen op het veld, maar ook buiten de lijnen waar hij ook doorlopend zijn eigen spoor trok, een mening had en dus met zijn trainer Michels voortdurend in debat ging en zich door hem niet in een keurslijf liet stoppen of zich iets aantrok van diens opdrachten.
                                                                                                                                                           Hij speelde het spel zoals hij het wilde spelen, omdat hij er dan echt van genoot en tegelijk het publiek waar voor haar geld kon bieden. Een dwarskont was hij zeker, met een eigen en originele visie op voetbal, zonder dat hij een solist werd of zijn teamgenoten liet vallen. Hij stond altijd op de bres voor hen en ging ook voorop in de strijd tegen de bobo’s, geheel in de geest van de zestiger jaren, waarin de autoriteiten, ook in het voetbal, in de wind werden gezet. Dat was Piet Keizer ten voeten uit. Lastig, steeds aan de bal, voortdurend grillig, maar niet te stoppen en tegelijk wars van publiciteit. Op de achtergrond, maar toch altijd nadrukkelijk aanwezig gebleven door de jaren heen. Omdat hij een mening had en daardoor gerespecteerd werd, ook door zijn goede vriend, Johan Cruijjf die Piet Keizer altijd op waarde is blijven schatten, als mens, als voetballer en als teamgenoot. Waarmee eigenlijk alles is gezegd over de grootheid en genialiteit van Piet Keizer, die altijd mijn voetbalidool is gebleven en dat ook zal blijven in mijn herinnering aan hem.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

2 reacties op R.I.P. Piet Keizer

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Hij was in ieder geval een buitengewoon goede voetballer… Geen Johan of Johny, maar zeker van evenveel waarde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s