Elitaire journalistiek

Bij tijd en wijle wordt wel heel sterk het beeld opgeroepen dat journalistiek nog bedreven wordt voor een kleine elite, een intellectuele voorhoede. Het volgende fragment in de boekenbijlage van de Volkskrant van afgelopen zaterdag wekte althans bij mij die indruk:
                                                                                                                                                 “Voor de Amerikanen die kunnen lezen zijn er nu twee opties. Sommigen proberen de werkelijkheid te ontlopen en duiken in de poëzie, anderen proberen zich juist de ergste werkelijkheid voor te stellen en duiken in de dystopische fictie. Doemdenken kan ook heel mooi zijn. Dystopische fictie is voor de schrijvers een van de lastiger literaire genres: je moet de creativiteit hebben om de werkelijkheid te extrapoleren, maar ook de discipline om de fantasie in toom te houden. Je moet de empathie hebben om geloofwaardige personages te verzinnen, maar ook de ratio om een geloofwaardig politiek systeem te bedenken. Als de gecreëerde dreiging tijdloos is, heb je een klassieker. En dus kopen de Amerikanen nu en masse 1984 van George Orwell……….”
Is er na lezing van dit fragment nog iemand verbaasd dat een doorsneelezer zal vragen om dit maar in zijn pet te gooien om vervolgens met een noodgang bij zo’n krant weg te lopen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Elitaire journalistiek

  1. Peter zegt:

    alleen dytopisch moest ik even opzoeken, daarna ging het wel, maar het boek lezen is beter…

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Waar heb je het over…

  3. Mack zegt:

    Wat lees jij voor krant?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s